Episcopia Hușilor a oferit ajutoare de 7,9 milioane de lei în 2023

Prin programe și activități sale sociale, precum „Un ghiozdan pentru noul an școlar”, în cadrul căruia 1.300 de copii și tineri au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite, prin Caravana dăruirii „De Paște aducem împreună lumină în suflete” și caravana „Dar de Crăciun”, sau programul „Mama și copilul”, prin care au fost sprijinite 320 de mame, prin așezămintele sociale din cadrul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huși, ajutoarele materiale și financiare acordate de Episcopia Hușilor în anul 2023 s-au ridicat la suma de 7.905.591,00 lei.

După cum rezultă din Raportul general privind activitățile desfășurate în Episcopia Hușilor în anul 2023, prezentat de Episcopul Hușilor, la sfârșitul săptămânii trecute, Episcopia a oferit, de-a lungul anului 2023, ajutoare materiale și financiare în sumă de 7.905.591,00 lei. Cu mențiunea că suma nu cuprinde și cheltuielile legate de multiplele activități caritabile, ocazionale sau tradiționale, ale parohiilor și mănăstirilor, desfășurate în beneficiul persoanelor aflate în dificultate, care nu au fost cuantificate financiar, și nici valoarea produselor distribuite către aceștia în cursul acestui an.

„În anul 2023 activitățile social-filantropice din cadrul Eparhiei Hușilor, derulate prin Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși”, au crescut considerabil, ca urmare a extinderii programelor de asistență socială și a identificării, în urma anchetelor de profil, a  numeroase cazuri sociale”, se arată în raport.

Principalele programe și activități sociale derulate în anul 2023 au fost „Un ghiozdan pentru noul an școlar” (ediția a VI-a), în cadrul căruia 1.300 de copii și tineri din Episcopia Hușilor au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite; Caravana dăruirii „De Paște aducem împreună lumină în suflete”, care s-a adresat copiilor din satele și cătunele defavorizate, izolate și lipsite de posibilități din cuprinsul Eparhiei Hușilor, precum și persoanelor vârstnice neputincioase, rămase singure, care a ajuns la 462 de persoane, cărora le-au fost împărțite geci de primăvară și adidași; „Bun venit copilărie” (ediția a VI-a) „Prin joc, în viață”, eveniment devenit tradiție care a adunat în Curtea Catedralei Episcopale peste 2.350 de copii din așezămintele sociale, dar și din cele trei protopopiate ale Episcopiei, la care s-au adăugat copii ucraineni găzduiți în județul Vaslui, care au participat la un program interactiv, fiind antrenați în ateliere de joc (tobogane, carusel), de animație, face-painting, au asistat la demonstrații de dresaj canin realizat de polițiștii de frontieră din Vama Albița, dar și la activități realizate cu ofițerii de poliție.

„Ziua internațională a Vârstnicului” (ediția a III-a) a fost sărbătorită prin mai multe activități, precum spectacolul folcloric pentru vârstnicii Serviciului de asistență comunitară Ghermănești, din cadrul Așezământului social. 

Episcopia a organizat pelerinaje la mănăstirile din cuprinsul Eparhiei Hușilor dar și slujbe religioase încununate de împărtășirea beneficiarilor.

Caravana „Dar de Crăciun” a fost destinată în special copiilor aflați în dificultate materială, dar și persoanelor vârstnice, în contextul anului omagial, cu venituri modeste, din Episcopia Hușilor. Programul s-a desfășurat pe întreg cuprinsul Eparhiei Hușilor. Prin intermediul său au fost distribuite, către aproximativ 4.062 de copii, pachete cu articole vestimentare, încălțăminte, dulciuri, alimente, tablete, ajutoare financiare și lemne și unui număr de peste 500 de vârstnici pachete alimentare. Programul s-a extins și în Mitropolia Basarabiei, unde peste 347 de copii au primit îmbrăcăminte nouă de iarnă, dulciuri, jucării și ajutor financiar.

Programul „Bucuria e acasă” a continuat în anul 2023, fiind în lucru 2 case.

Prin programul „Mama și copilul” au fost ajutate și sprijinite 320 de mame cu pampers, produse de igienă, lapte praf, îmbrăcăminte, încălțăminte, medicamente, ajutor financiar, consiliere psihologică și socială, sprijin în vederea identificării unui loc de muncă etc. A fost asigurată plata chiriei pentru 4 familii monoparentale.

Prin programul „Ajutor de urgenţă” sunt sprijinite persoanele cu nevoi speciale aflate în situaţie de criză. Au fost acordate alimente neperisabile, îmbrăcăminte, încălțăminte, cărucioare pentru copii, pamperși pentru adulți și copii, lapte praf, rechizite, mobilier și lemne pentru foc, ajutoare financiare. S-au întocmit 535 acte de donație.

În anul 2023, în cadrul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huși, a fost inaugurat un nou așezământ social, în Bârlad, în cadrul căruia funcționează un Centru de zi pentru copii, cu o capacitate de 20 de beneficiari.

În 2023, sub patronajul Episcopiei Hușilor, au funcționat 8 așezăminte sociale, oferind două tipuri de servicii de asistență socială: centru de zi pentru copii și serviciu de ȋngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice: Așezământul social „Sf. Ierarh Nicolae” Fălciu; Așezământul social „Sf. Stelian” Boţești; Așezământul social „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv” Bârlad; Așezământul social „Sfântul Gheorghe” Ghermănești; Așezământul social „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” Huși; Așezământul social „Sfântul Ierarh Spiridon” Bârlad; Așezământul social „Sfinții Adrian și Natalia” Vaslui; Așezământul Social „Căpitan Rudi Pavel Florentin” Bârlad.

„În contexul „Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, Episcopia Hușilor, prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, a inaugurat Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Gheorghe” din Gugești, comuna Boțești, și Căminul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din comuna Vutcani. Acestea asigură asistență și îngrijire unui număr de 22 de beneficiari persoane vârstnice, în sistem rezidențial, unde le sunt asigurate nevoile de bază și un climat favorabil unei îngrijiri de calitate”, se precizează în raport.

Complexul Medical „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” Huși este o unitate sanitară care asigură asistență medicală generală și de specialitate, preventivă, curativă și de recuperare a pacienților în regim ambulatoriu de specialitate.

„Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși a continuat și în 2023 implementarea proiectelor cu finanțare europeană și astfel, prin Proiectul cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 – Acțiuni Concrete în Comunitate, Educație pentru Toți, s-au asigurat servicii socio-educative și socio-culturale unui număr de 170 de beneficiari copii, prin Centrul de zi pentru copii și Centru cultural-educațional. Prin Programul Operațional Capital Uman: Operaționalizarea Centrului Multifuncțional de Incluziune Socială Fălciu, pe parcursul anului, membrii echipei de proiect ai Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși au oferit servicii unui număr de 125 copii, care nu au posibilitatea să participe la activități de recreere, socializare, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională, consiliere psihologică și socială. Prin Proiectul CRESC – Capacitate, Responsabilitate, Eficiență, Sustenabilitate și Calitate prin dezvoltare organizațională, implementat cu sprijinul Federației Filantropia, în anul 2023 s-a realizat declarația de identitate a asociației (misiune, viziune, valori), s-au realizat cursuri de perfecționare a personalului asociației și ateliere de stabilire a progresului organizației. Centrul Eparhial Huși a dat ajutoare bănești la parohii care au biserici în construcție sau reparații, pentru edificarea de  case parohiale, ajutoare de înmormântare și pentru situațiile medicale urgente ale preoților”, se mai arată în raport, în care este prezizat și sprijinul financiar și material pentru Eparhiile din Basarabia, Episcopia Hușilor răspunzând solicitărilor înaintate de cele trei Eparhii din cadrul Mitropoliei Basarabiei și oferind ajutoare financiare în valoare de 77.000 lei, precum și numeroase ajutoare materiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.