Sindicatul Național „Solidaritatea Comunelor și Orașelor din România” (SCOR) a anunțat declanșarea de noi greve de avertisment încă de vineri, 10 mai 2024, în încercarea de a obliga Guvernanții să țină cont de doleanțele funcționarilor din primării de a li se majora salariile. Circa 40 de primării vasluiene s-au raliat la acest protest și au încetat activitatea pentru două ore, urmând ca pe 3 iunie să se declanșeze grevă generală. Din pură întâmplare, protestul de vineri s-a suprapus peste o nouă sincopă a programului ConectX, care oricum a blocat eliberarea de adeverințe și alte acte către cetățeni.
Încă de pe 29 aprilie 2024, Sindicatul SCOR a notificat guvernul României cu privire la intenția de a declanșa noi acțiuni de protest, greve de avertisment și pichetări ale prefecturilor din mai multe județe, începând cu 10 mai, și culminând cu o grevă generală în administrația publică locală, la nivelul primăriilor comunelor, începând cu 3 iunie.
„După trei luni de păcăleală, armistițiul acordat la cererea Guvernului a încetat!
Promisiunile făcute personal de către primul ministru, în fața a 350 de primari ai comunelor, la începutul lunii februarie, au fost simple amăgiri. Sectoarele de activitate aflate în directa subordonare, responsabilitate și cofinanțare a administrației publice locale (sănătatea, educația și asistența socială) sunt salarizate, prin ordonanțe de urgență, la nivelul anului 2023 + 20%. În tot acest timp, noi, salariații din primăriile comunelor și orașelor, am fost lăsați legați de gard, la nivelul anului 2021 + 200 lei, deși avem și noi o OUG, cu nr. 45/2023, care NU ne este aplicată.
Punându-ne pe noi din luna februarie să așteptăm “execuția bugetară a trimestrului I”, guvernul a adoptat în luna martie OUG nr. 19/2024, cu majorări salariale de 27% pentru alte sectoare și având un impact bugetar de 7 (șapte) ori mai mare decât cel necesar la acea vreme pentru personalul primăriilor din comune și orașe. A devenit clar încă de atunci că suntem duși cu vorba, ba la 31 martie, ba la 25 aprilie.
Domnul ministru Marcel BOLOŞ anunța că încasările bugetului de stat pe primul trimestru au fost un record – 97 miliarde lei, adică o creștere de 16% față de anul trecut. Exact aceasta este și suplimentarea salarială pe care o așteptăm cu toții, de la 5% la 20% față de nivelul din decembrie 2023, așa cum a fost stabilit și pentru toate sectoarele de activitate din curtea noastră.
Ca să fim bine înțeleși, începând cu anul 2019 și până în prezent, în peste 5 ani, cu o inflație cumulată de circa 50%, personalul din administrația publică locală a primit o singură majorare de 10%, adică alinierea la nivelul anului 2021, apoi blocarea aplicării pentru noi a OUG nr. 45/2023, care mai putea însemna 10%, și acel jignitor 5% din acest an, care înseamnă, în medie, câte 200 de lei brut pentru fiecare salariat din primăriile comunelor.
Reintrăm imediat după Paște într-un calendar de acțiuni de protest care se va concretiza în final cu greva generală din primăriile comunelor, începând cu 3 iunie, în săptămâna alegerilor locale și europarlamentare.
Am notificat Guvernul cu privire la această decizie, comunicând lista revendicărilor, precum și calendarul acțiunilor de protest, documente care pot fi studiate alăturat. De această dată, solidaritatea întregului corp al salariaților din primăriile comunelor și orașelor va fi la cote maxime, pentru că chiar nu se mai poate continua cu aceste discriminări flagrante!”, a anunțat, într-un comunicat, Dan Cârlan, președintele Sindicatului Național SCOR.
Deja, vineri, 10 mai 2024, circa 1.400 de primării din întreaga țară, între care și circa 40 de primării comunale vasluiene, unde există celule sindicale SCOR, au făcut o grevă de avertisment de două ore, în care s-a încetat complet lucrul. Pentru ca cetățenii să nu fie puși inutil pe drumuri pe perioada celor două ore de grevă, funcționarii au afișat la intrarea în primării perioada în care se va înceta lucrul.
Conform calendarelor protestelor anunțat de sindicatul SCOR, începând cu data de 7 mai 2024, după vacanța de Paște, cererile privind eliberarea de adeverințe de rol din registrul agricol, pentru subvențiile APIA, vor fi soluționate în termenul legal de 30 de zile. Apoi, urmează două zile de greve de avertisment a câte 2 ore, vineri, 10 mai, și marți 14 mai, iar începând cu 20 mai, se va trece la pichetarea sediilor Prefecturilor din întreaga țară, acțiune culminând pe 23 mai, când 500 de sindicaliști – funcționari din primării, vor picheta sediul guvernului. Dacă până atunci, revendicările protestanților nu sunt soluționate, Sindicatul SCOR și funcționarii din primării și-au anunțat intența de a declanșa o grevă generală cu încetarea totală a activității, începând cu data de 3 iunie.
Reamintim că funcționarii din primării au declanșat primele acțiuni de protest încă de la sfârșitul lunii ianuarie, acțiuni care au fost suspendate ca urmare a promisiunilor făcute de premierul Ciolacu că situația va fi soluționată. Acest lucru nu s-a întâmplat, așa că pe 28 martie, membrii sindicatului SCOR au reînceput protestele și grevele de avertisment. Și de această dată, la cererea guvernului, acțiunile de protest au fost suspendate, sperâdu-se rezolvarea situației, respectiv acordarea demajorări salariale la care funcționarii din primării au dreptul prin lege. Acum, luând exemplul de anul trecut al cadrelor didactice, care au obținut importante majorări salariale după ce au declanțat greva generală la sfârșitul anului școlar, acțiune care amenința nu doar neîncheierea mediilor elevilor, dar și desfășurarea celor două examene naționale: Evaluarea și Bacalaureatul, funcționarii din primării vor să profite de apropiatele alegeri locale și europarlametare, amenințând cu blocarea procesului de vot.