Buzatu se ține tare: „Mai terminați cu masca! Nu e un panaceu!” Călcâiul PSD și săgeata dreptei vasluiene

0

 

Șeful pesedist al județului joacă tare, pe aceeași mână pe care și-a ales-o încă de la începutul epidemiei: masca nu este soluția combaterii epidemiei, respectați regulile dacă doriți, eu am părerile mele. Supus presiunilor presei, pe fondul înmulțirii cazurilor de infectari, Dumitru Buzatu a comentat la Digi24 ultimele evenimente din Vaslui. Dialogul dintre Cosmin Prelipceanu și Dumitru Buzatu este extrem de interesant și ar trebui citit de toți adversarii politici din Vaslui ai PSD. Îl redăm în totalitate:

 

”Cosmin Prelipceanu: În continuare nu purtați mască?

 

Dumitru Buzatu: Nu îmi dau seama ce legătură vreți să faceți. Sau îmi dau seama cu foarte mare exactitate. Dar ce legătură are purtatul măștii de către mine, și cu grupul de copii care s-a infectat evident fără să știe? Pentru că orice grup riscă acest lucru în contextul extinderii infectării cu coronavirus. Poate puteți să-mi dați un răspuns, să mă lămuriți.

 

Cosmin Prelipceanu: Puteți să ne spuneți dacă purtați mască?

 

Dumitru Buzatu: Mă întrebați dacă port mască? Prin somn, sau cum?

 

Cosmin Prelipceanu: În 17 iulie spuneați că nu purtați.

 

Dumitru Buzatu: Încă o dată. Nu mă luați cu gura înainte. Sunt obișnuit cu întrebările astea manipulative și știu, aproape întotdeauna cu exactitate ce vreți să faceți. Dacă mă întrebați dacă port masca într-o adunare publică, dacă mă întrebați dacă port mască când sunt într-un magazin, fac lucrul acesta, pentru că nu vreau să intru în conflict cu ceilalți.

 

Cosmin Prelipceanu: La ședința Consiliului Județean ați fost filmat fără mască...

 

Dumitru Buzatu: În ce circumstanțe? Dacă nu înțelegeți nimic, nu e vina mea. Cred că m-ați întrebat dumneavoastră, sau colegul, dacă eu cred. Dacă e o chestiune de credință coronavirusul, atunci eu nu cred în coronavirus. Dacă e vorba de determinare științifică a existenței unui virus, cred că există acest virus și că este foarte periculos în anumite condiții. Și de aceea am îndemnat pe toți, trecând dincolo de protestul meu, să respecte măsurile.

 

Cosmin Prelipceanu: Dacă acești copii ar fi respectat măsurile, credeți că s-ar fi îmbolnăvit?

 

Dumitru Buzatu: Nu știu! Nu pot să vă spun eu. Nici dumneavoastră nu puteți răspunde, pentru că nu puteți ști în câte circumstanțe s-ar fi aflat acești copii sau persoanele care trăiesc astăzi în România. Nu există nicio determinare foarte exactă a modului în care se transmite virusul. Presupun că știți lucrul acesta. Nu există nicio programare a acțiunilor umane care să evite intrarea în context cu acest virus. E pandemie și trebuie să înțelegem cu toții, și revin și spun că nu am îndemnat pe nimeni să nu repecte măsurile preventive. Situația din Vaslui este gravă în măsura în care se infectează un număr mare de oameni și, luând toate măsurile preventive, nimeni nu poate controla felul în care acest virus infectează.

 

Cosmin Prelipceanu: Medicii ne spun că poate fi controlată răspândirea bolii, purtând mască.

 

Dumitru Buzatu: Sigur că poate fi controlat. Terminați cu masca! N-a dovedit nimeni că masca este un panaceu (leac, medicament n.r.) și dacă ar fi un panaceu, atunci persoanele infectate care ar lua masca cred că ar scăpa de consecințele infectării cu acest virus. Subliniez că lucrurile sunt atât de grave, încât trebuie luate măsuri complexe, trebuiesc inventariate tratamentele care se aplică, dintre care unele deja s-au demonstrat că produc efecte adverse”

 

Un alt mod de a lupta cu PSD

 

Acum să analizăm îndeaproape ce a spus Dumitru Buzatu și mai ales cum a spus. Recunoaștem în linii mari aceeași poveste care a spus-o încă din luna mai când a fost întrebat prima oară de ce nu poartă mască: nu cred în existența virusului, acesta este modul meu de a protesta, respectați regulile dacă doriți, masca nu este soluția. Ce s-a schimbat în ultimele trei luni sau, mai exact, ce a schimbat Dumitru Buzatu în discursul său în problema Coronavirusului: virusul este determinat stiintific, dar nu știm exact cum lucrează; poate provoca afectiuni grave în anumite condiții; eu port mască uneori ca să nu mă cert cu lumea; situația din Vaslui este gravă în măsura în care se infectează tot mai multe persoane. Foarte important este și modul cum Dumitru Buzatu a spus toate lucrurile acestea. Cei care vor avea curiozitatea să asculte dialogul dintre cei doi, vor vedea că Dumitru Buzatu răspunde ca și cum ar fi tot timpul hărțuit, băgat în corzi, se vede clar că este deranjat de problema Coronavirusului, că atitudinea sa este un port-drapel al unei atitudini adoptate în urmă cu două-trei luni de unii lideri PSD, dar care a fost treptat abandonată. Ceea ce nu poate face Buzatu și nu a făcut niciodata de când a intrat în politică este sa dea înapoi. A câștigat mai toate luptele politice cu aceasta atitudine. El o va ține morțiș cu atitudinea aceasta sfidătoare ”de protest” (protest împotriva destinului, a guvernului, până la urmă nu știe nimeni exact care e natura protestului lui Buzatu) în problema infecțiilor. Aici ar putea fi călcâiul lui Ahile, iar săgeata dreptei ar putea lovi.

 

Dacă per ansamblu, odată cu explozia cazurilor de infectare, dreapta de la guvernare pierde în fiecare săptămână procente electorale în fața social-democraților, la Vaslui roata se poate întoarce în favoarea partidelor de dreapta. E machiavelic ce spun, dar cu cât mai multe cazuri de infectare la Vaslui, cu atât mai mare problema social-democraților, care sunt văzuți de populație ca adevărații guvernanți în teritoriu și, pe cale logică, de la care se așteaptă soluții locale la criză..

 

Este greu spre foarte greu sa joci cartea psihologică cu Dumitru Buzatu, dar consider ca este soluția cea mai bună în momentul de fața pentru adversarii săi. Partidele de dreapta ar trebui să marșeze pe indolența atitudinii pesediștilor vasluieni și mai ales pe cea a lui Dumitru Buzatu, să scoată în evidență o lipsă de umanitate, un mod trufaș de a vedea lucrurile, o înfumurare de tip ceaușit. Mai puțin cu proiecte de străzi, poduri, parcuri, investiții și mai mult despre timpul prezent în care ne mor frații, părinții, copii, iar cei din fruntea judetului se comporta în acest mod indolent, nu au soluții locale la criză și, mai mult, nici măcar nu respect regulile minime impuse.

 

Stilul de combatere al dreptei la Vaslui trebui să fie unul agresiv, atitudinea tranșantă in problematica infecțiilor - sănătatea mai presus de orice, modul de a face campanie electorală să fie unul în strada, cu masca pe figură, pastrând distanța social cetățeanul trebuind convins că dreapta are soluții la criză, pesediștii trebuiesc încolțiti cu întrebari oficiale puse de consilierii locali si județeni, ori transmise prin conferințe de presă în care să se ceară constant explicații cu privire la comportamentul lor în fața regulilor impuse de cei de la guvernare. Virusul poate răsturna la Vaslui chiar și carul mare al PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here