Atenţie, fermieri! Mai puţin de o lună până la finalul Campaniei de depunere a cererilor de subvenții pentru 2024

Doar ceva mai mult de jumătate dintre potenţialii beneficiari vasluieni ai subvențiilor în agricultură pentru 2024 au depus cereri în acest sens, la centrele locale sau cel judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vaslui. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, angajaţii APIA vor lucra și în zilelele de sâmbătă, începând din următorul weekend și până la sfârșitul campaniei.

Ceva mai târziu ca în anii anteriori, pe 4 aprilie, a demarat Campania de primire a Cererilor de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024. Până acum, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vaslui, au depus cerere de subvenţie un număr de 8.458 fermieri din cei 15.918 total fermieri care au depus cerere de sprijin în campania 2023. Asta înseamnă un procent de 54 % din numărul total de fermieri programaţi să depună cererile și documentele aferente pentru aceasta campanie, un procent relativ bun, ţinând cont că campania se va încheia peste circa o lună, respectiv pe 7 iunie.

Trebuie amintit faptul că, spre deosebire de alţi ani, după această dată, 7 iunie, nu va mai exista o perioadă în care fermierii în care fermierii vor avea posibilitatea să depună totuși cereri sub sanţiunea unor penalizări de 1% pe zi din valoarea sumei pe care ar avea-i de primit. În schimb, vor mai avea câteva zile la dispoziţie pentru actualizarea sau corectarea datelor din cererea depusă.

Pentru a veni în sprjinul fermieirlor, conducerea APIA Vaslui a decis ca, începând cu următorul weekend, angajaţii instituţiei să lucreze și în zilelele de sâmbătă în vederea primirii sau verificării de cereri.

„Atât la Centrul Judeţean, cât și la centrele locale APIA Vaslui se va lucra sâmbăta după un program flexibil, până la depunerea de către fiecare fermier a documentaţiei. Spre sfârșitul Campaniei, dacă va fi nevoie, se va lucra și duminica, astfel ca toţi fermierii vasluieni să poată accesa măsurile de sprijin financiar”, a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.

Și în acest an, fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online, accesibile în aplicaţie. Totuși, după depunerea cererilor, fermierii vor trebui să se prezinte la centrul APIA de care aparține, pentru a o semna, cu excepția celor care vor folosi semnături electronice

„Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic și ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA- Online. Se va completa o singură Cerere de Plată chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată. După data limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice în scris APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării”, se arată în comunicatul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Anul trecut, la centrele locale și cel județean APIA Vaslui au fost depuse 15.918 de cereri de subvenţie, pentru o suprafață de 270.717, 41 ha de teren agricol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.