Muzeul Județean: Noaptea Muzeelor: Expoziția foto-documentară „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, în colaborare cu Institutul Polonez București, organizează Expoziția foto-documentară „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”, manifestare care va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, ora 17.30, în Sala Multimedia a instituţiei noastre. Expoziția va avea loc în cadrul evenimentului cultural Noaptea muzeelor 2024.

Sfârşitul „Marelui Război” a schimbat radical imaginea geopolitică a Europei Centrale și a condus spre libertatea mai multor popoare, în timp ce pentru altele a dus spre schimbări profunde în viața economică și politică.

Distrugerile lăsate de acest conflict militar, dar și impactul cu noile realități au pus amprenta asupra dezvoltării culturii și formei arhitecturii în această parte a Europei. A apărut un mozaic de țări noi și a renăscut visul de a readuce ordinea în această lume distrusă.

Expoziția „Arhitectura Independenței în Europa Centrală” încearcă să prezinte dinamica și schimbările ce au influențat spațiul, arhitectura și urbanismul în această parte de continent. Arhitectura independenței este înțeleasă mai pe larg decât niște simple clădiri individuale. Este simbolul materialității sale în peisajul regiunilor și orașelor, al căutării unor noi modele de iconografie națională, al dorinței de a crea oportunități de dezvoltare socială. Triumfător a fost modernismul, care s-a dezvoltat în funcție de nevoile celor săraci, oferindu-le locuințe ieftine, pentru ca în timp, să capete o dimensiune nouă, luxoasă.

Sănătatea, igiena, sportul și recreerea activă erau considerate factori ai schimbărilor sociale și morale. La sfârșitul Primului Război Mondial, omul viitorului trebuia să se asemene unei mașinării, să fie unul sănătos și atletic. În acest sens, stațiunile balneare s-au dezvoltat, la fel și infrastructura sportivă. Sălile de sport, pistele de curse, piscinele, stadioanele care puteau găzdui mii de spectatori au devenit simboluri vizibile ale modernizării și un instrument extraordinar de propagandă pentru statele nou create.

Expoziția prezintă schimbările ce au avut loc în mai multe localități precum București, Tallinn, Varșovia, Eforie Nord, Cernăuți.

Vă invităm să descoperiți toate acestea în cadrul Expoziției „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”, care va fi deschisă marelui public la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui până la data de 7 iunie 2024 de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Prezintă:

Prof. dr. Ramona-Maria Mocanu, director Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Katarzyna Zalaszewska – coordonator de proiecte Institutul Polonez București

Organizatori:

Prof. dr. Ramona-Maria Mocanu, director Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Dr. Mihai-Cristian Șelaru, muzeograf Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Albert-Gabriel Grecu, șef secție Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Andreea Marcu-Atasiei, muzeograf Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Simoan Hăisan-conservator Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.