Digitalizarea a blocat azi activitatea primăriilor

Angajații din primăriile din întreaga țară, dar și consiliile județene și alte instituții, au cam șomat astăzi. Nu a fost vreo formă de protest, ci pentru că platforma ConetX, care asigură toate serviciile digitale, atât în cadrul primăriilor, cât și interinstituționale, s-a blocat. Practic, nu s-a putut elibera niciun fel de adeverințe sau alte acte, cetățenii bătând degeaba drumul.

„Din păcate serviciul de semnare cu certificate cloud oferit de Trans Sped nu funcționează în acest moment. Am luat legătura cu furnizorul și sperăm să se rezolve cât mai curând”, este mesajul postat pe pagina de autentificare a ConectX, cea mai extinsă și utilizată platformă de digitalizare completă din România, care asigură atât digitalizarea serviciilor publice destinate cetățenilor, cât și digitalizarea relațiilor inter-instituționale.

Platformă digitală în care s-au investit peste 10 milioane de euro, mare parte fonduri europene, ConectX este o soluție digitală integrată, de tip „one stop, all institutions”, care le oferă utilizatorilor posibilitatea să interacționeze direct cu instituția, departamentul, serviciul sau biroul de care au nevoie. Tot, și doar prin intermediul acestei platforme, primăriile pot elibera orice tip de adeverință sau alte acte solicitate de cetățeni, blocarea sistemului făcând imposibilă eliberarea actelor respective. În aceste condiții, activitatea primăriilor, a Consiliului Județean, dar și a celorlalte peste peste 155 de instituții publice interconectate și interoperabile prin ConectX a fost astăzi practic blocată. „A trebuit să le cerem scuze solicitanților, să le explicăm problema și să-i rugăm să revină după remedierea situației”, a explicat un funcționar de la Primăria municipiului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.