Construcția Spitalului Regional de Urgență Iași a intrat în linie dreaptă

Spitalul Regional din Iași, care va deservi și județul Vaslui, va fi construit în zona Moara de Vânt, pe 12 hectare. Zilele trecute a avut loc organizarea de șantier, iar de luna viitoare va începe excavarea propriu-zisă a pământului.

Spitalul Regional de Urgență Iași va fi centru pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, din care face parte și județul Vasluim și va deservi în principal pacienții care necesită îngrijiri acute de urgență, cazuri care presupun tehnologie și expertiză la nivel înalt.

Unitatea medicală va fi construită în zona Moara de Vânt pe un teren de 12 hectare pus la dispoziție de către Primărie.

Investiția are o valoare de peste 340 de milioane de euro, după cum a declarat city managerul orașului, Petru Movilă: „Deja a fost desemnat constructorul pentru pregătirea terenului pe care va fi amplasat această construcție. Termen de execuție a lucrării, patru luni de zile. În maximum o lună de zile va începe efectiv lucrarea de excavapre, peste 500.000m³ de teren vor fi transportați de pe locul respectiv sau vor fi dislocați de acolo, transportați în alte părți. Paralel cu această lucrare, zilele acestea, ați văzut, Ministerul Sănătății a lansat în SEAP procedura de achiziție pentru construcția efectivă a clădirii Spitalului Regional de Urgență, cu termen de execuție 4 ani de zile, cu o valoare aprobată de aproximativ 340 de milioane de euro, fără TVA. Este important de spus că banii există, 250 de milioane de euro, restul Ministerul Sănătății. Guvernul României îi va aloca din diverse surse de finanțare. E cel mai avansat dintre toate spitalele regionale din România”.

Noul Spital Regional de Urgență Iași va fi primul de acest gen construit în România în ultimii 30 de ani. Unitatea medicală va avea 3 corpuri de clădire, 8 niveluri, dintre care două în subsol. Capacitatea va fi de 800 de paturi, dar există posibilitatea creșterii la 1.200 de paturi prin reorganizarea parterului. La finalizarea proiectului, Spitalul Regional de Urgență Iași va oferi o suprafață construită totală de 202.689 mp, pe 9 niveluri (2S+P+5E+Eth), pe un teren de 120.000 mp. Această clădire va avea 850 de paturi de internare continuă, organizate în 6 centre multidisciplinare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că luna aceasta vor începe lucrările. Odată operaţionalizat, Spitalul Regional de Urgență va prelua toate responsabilităţile actuale ale Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași în ceea ce priveşte pacienţii acuţi şi de urgenţă ai unităţii.

Potrivit estimărilor proiectantului Spitalului Regional de Urgente, în primul an de funcţionare, spitalul va gestiona peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Toate cele trei spitale au finalizat proiectele tehnice. Sunt unele care au necesitat un an de zile. Firmele care au câștigat licitațiile au făcut proiectele de un an de zile. La Iași o să semnăm contractul pentru organizarea șantierului în această lună. Au existat și contestații. Știți bine că procedurile de achiziții publice în România sunt contestate. Avem decizia și vor începe în această lună la Iași”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.