„UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA”

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui, organizează vineri, 26 martie, ora 12:00, conferința științifică „Unirea Basarabiei cu România”.

Evenimentul va avea loc în Sala Multimedia a Muzeului Județean ,,Ştefan cel Mare” Vaslui și va fi transmis online pe pagina de Facebook a instituției.

Conferința științifică are ca scop principal aducerea în prim-plan a marelui act istoric de la 27 martie 1918, moment care a decis unirea Basarabiei cu Regatul României.

Anul 1918 a adus României cea mai frumoasă împlinire din întreaga sa istorie: unitatea politică a tuturor românilor. Basarabia, prima din toate teritoriile răpite României (răpită de ruși în anul 1812), s-a unit la 27 martie 1918. Dacă ținuturile Cahul, Ismail și Bolgrad fuseseră redate României între 1856 -1878, Basarabia a revenit României în acest an glorios, 1918. Încă din 2 decembrie 1917, Sfatul Țării proclamă Basarabia, Republica Democratică Moldovenească, pentru ca la 24 ianuarie 1918, aceiași instituție să proclame Basarabia, republică independentă. Actul unirii a fost acceptat în mod solemn. Hotărârea Sfatului Țării a fost primită cu entuziasm de românii de pretutindeni. Unirea Basarabiei cu țara a stimulat lupta de eliberare a românilor aflați sub stăpânire străină.

În cuvântul regelui Ferdinand I se preciza importanța momentului: „un vis care demult zăcea în inimile tuturor românilor de dincolo și dincoace de apele Prutului. … Trăiască copilul cel mic, dar poate cel mai voinic, al României Mame!”.„Actul Unirii a fost capătul unui drum lung, greu şi bătătorit de cei mai mari patrioți ai Basarabiei. Actul Unirii a fost flacăra românismului purtată din generație în generație”.

Actul Unirii Basarabiei cu România a marcat prima etapă în drumul spre Marea Unirea din 1918.

Prezintă:

• Prof. univ. dr. George Enache, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați – Unirea Basarabiei cu România și destinul principalilor lideri unioniști reflectate în memorialistica profesorului Constantin N. Tomescu

• Conf. univ. dr. Cristian Sandache, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați – Românism, moldovenism sau rusofilie? Scriitorul Ion Druță și controversele sale

Organizatori:

• Prof. dr. Ramona-Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui

• dr. Mihai-Cristian Şelaru, Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui

Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.