Funcționarilor din Primăria Vaslui li se vor majora salariile, însă doar la nivelul lui 2023

Odată cu propunerea spre aprobare a noului buget al municipiului Vaslui, conducerea Primăriei ia în calcul și majorarea salariilor funcționarilor, salarii care, cu toată inflația și criza financiară, au rămas la nivelul lui 2021. Acum se propune o majorare salarială, de circa 16,66% a salariilor de bază. Chiar și așa, angajați rămân în pierdere: baza de calcul, salariul minim pe economie, luat în considerare de conducere este cel de la începutul anului trecut, de 3.000 de lei, și nu cel valabil pentru 2024, stabilit în octombrie 2023 la 3.300 lei. Cât despre majorarea de 5% acordată de guvern…

De mai bine de doi ani, funcționarii din Primăria municipiului Vaslui au rămas la același nivel salarial, calculat în funcție de salariul minim pe economie, la acea dată de 2.500 de lei/lunar. Recent însă, funcționarii din primăriile comunale au protestat împotriva nerespectării Legii salarizării, respectiv împotriva neactualizării salariilor nici în funcție de salariul minim pe economie, nici cu rata inflației. Ei au obținut o majorare cu circa 14,3% a salariilor de bază.

Pentru a preîntâmpina eventuale acțiuni de protest la nivelul Primăriei Vaslui, acolo unde salariile funcționarilor au rămas la nivelul lui 2022, în ciuda crizei financiare, invocată, de altfel, pentru a menține salariile respective la un nivel minim, dar și a inflației de 13,8% doar anul trecut.

În aceste condiții, conducerea Primăriei municipiului Vaslui a decis o majorare salarială pentru funcționarii primăriei, prin stabilirea drept bază de referință în stabilirea salariilor de bază suma de 3.000 de lei. Doar că baza de referință este salariul minim pe economie la nivelul lunii ianuarie 2023! Chiar dacă, la începutul acestui an, nivelul salariului minim a fost înghețat, totuși, acesta a rămas cel stabilit în luna octombrie, la 3.300 lei lunar. De atunci, a mai apărut și o majorare de 5%, a salariilor bugetarilor, decisă de Guvern,însă nici aceasta nu a fost luată în seamă.

Chiar și în aceste condiții, când teoretic majorarea salariilor funcționarilor din Primăria Vaslui ar fi putut fi mai mare, acețtia se declară totuți mulțumiți de cei circa 16,66% pe care îi vor primi în plus la leafă începând cu luna martie… Totuși, pentru a beneficia de salarii majorate, angajații Primăriei municipiului Vaslui trebuie să aștepte votul pozitiv al consilierilor municipali, vot ce va fi dat în ședința ordinară a Consiliului Local Vaslui din 8 februarie 2024, ocazie cu care va fi supus votului și bugetul pe anul 2024 al municipiului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.