Fermierii vasluienii, fruntași la depunerea Cererilor de Plată pentru anul 2023, la APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, în prima zi a lunii martie, Campania de primire a Cererilor de Plată în anul 2023, iniţial termenul limită de depunere a cererilor fiind 15 mai, prelungit ulterior până la sfârșitul lunii. Prelungirea acestui termen a fost benefică pentru fermierii vasluieni, astfel că, până la această dată, aproape 87% dintre fermierii programaţi să depună astfel de cereri s-au achitat de obligaţii și vor beneficia de subvenţii în agricultură, procent printre cele mai mari la nivel naţional. La sfârșitul acestei săptămâni, centrele locale și cel judeţean APIA vor fi deschise, nu însă și în perioada 1-5 iunie, prima parte a perioadei în care se mai pot depune cereri cu plata de penalităţi de 1% pe zi din valoarea subvenţiei care poate fi accesată.  

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat în prima zi a lunii martie, Campania de primire a Cererilor de Plată în anul 2023. Iniţial, calendarul Campaniei prevedea că fermierii vor putea depune Cererea de Plată în perioada 1 martie-15 mai, ulterior, termenul de depunere a cererilor a fost prelungit până la sfârșitul lunii mai, ca urmare a nevoii fermierilor de a se familiariza cu noile intervenții prevăzute în Planul strategic PAC 2023-2027, precum și a personalului APIA pentru înregistrarea tuturor solicitanților și a documentelor aferente în sistemul informatic, având în vedere că acesta este primul an de aplicare a noii Politici Agricole Comune, așa cum declarat directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Această prelungire a fost benefică fermierilor inclusiv celor vasluieni, care, la jumătatea termenului iniţial, depuseseră doar 8.531 de cereri de subvenție, pentru o suprafață totală de 44.228,17 ha de teren agricol, faţă de cele 17.063 cereri de subvenție, depuse anul trecut pentru o suprafață totală de 268.628 ha teren arabil de la nivelul județului Vaslui.

Acum, cu 9 zile înaintea termenului limită de depunere fără penalităţi a cererilor de subvenţii, nu mai puţin de 14.824 de fermieri vasluieni, respectiv un procent de 86,88% dintre fermierii care au depus cereri anul trecut, au accesat această oportunitate de finanţare, pentru o suprafaţă totală de 231.972 ha teren arabil, respectiv 86,35% faţă de suprafaţa totală care a beneficiat de subvenţii APIA în 2022. Aceste cifre situează judeţul Vaslui pe unul dintre locurile fruntașe la nivel naţional, fiind dovadă a implicării fermierilor în accesarea acestor subvenţii, cât și a personalului APIA și DADR în acest sens.

„În pregătirea și pe parcursul Campaniei 2023 am derulat, împreună cu colegii de la Direcţia Agricolă și cu cei din cadrul primăriilor, activităţi de informare atât la nivel local, cât și zonal, iar, ulterior, am desfășurat activităţi de informare în rândul fermierilor, și, atunci când a fost cazul, am prelungit programul de lucru la centrele Locale și cel Judeţean APIA, inclusiv în weekend, tocmai pentru a da posibilitatea tuturor proprietarilor sau utilizatorilor de terenuri agoricle să beneficieze de aceste subvenţii. Vom continua să le stăm la dispoziţie incluisv la sfâșrșitul acestei săptămâni, sâmbăta și duminica, până la satisfacerea ultimei solicitări. Campania de depunere fără penalităţi a cererilor de subvenţie în agricultură se termină pe 31 mai, ora 24, iar cei care vor întârzia cu depunerea acestor cereri vor mai avea timp, până pe 15 iunie, să o facă cu plata însă a unor penalităţi de 1% pe zi. Totuși, în perioada 1-5 iunie, funcţionarii APIA, atât de la centrele locale, cât și cel judeţean, vor fi beneficia de zilele libere legale, astfel, că primirea și validarea noilor cereri depuse după 31 mai se va face începând cu ziua de marţi, 6 iunie”, a declarat Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui

Conform Hotărârii Guvernului nr. 422/10.05.2023, publicată în Monitorul Oficial pe data de 12 mai, cererile de plată pot fi depuse pot fi depuse, fără penalități, până la sfârșitul acestei luni, până pe 31 mai, inclusiv. Ulterior datei de 31 mai, data limită de depunere, se mai pot încă depune cereri cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit. Depunerile sau modificările la cererile de plată pot fi depuse până cel târziu data de 15 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pe zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor agricole în cauză.

Fermierii beneficiază și în acest an de sprijin financiar prin intervenții/măsuri aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, în conformitate cu Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv PNDR 2014-2020, sprijin finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la Bugetul Naţional (BN), denumite astfel:

– plăţile directe decuplate;

– plățile directe cuplate;

– ajutoare naţionale tranzitorii (plăţi din bugetul naţional);

– măsurile de dezvoltare rurală pentru care fermierii pot solicita plăți compensatorii.

În continuare, din cadrul PNDR 2014-2020 se acordă sprijin financiar pe Măsura 10 – Agro-mediu şi climă; Măsura 11 – Agricultură ecologică; Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (sM13.1 și sM13.3). Ca o noutate, din acest an se va acorda sprijin finciar în conformitate cu PS PAC 2023-2027 pe măsura DR-10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative. Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei intervenții/măsuri de dezvoltare rurală, inclusiv hărțile și listele cu UAT-urile eligibile pentru M.10, M.11, M.13, pot fi consultate la Centrele APIA și pe site-ul: www.apia.org.ro Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii de plată 2023, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă!”, a anunțat Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

Anul trecut, la nivelul județului Vaslui au fost depuse 17.063 cereri de subvenție, pentru o suprafață totală de 268.628 ha teren arabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.