In Memoriam Dan Ravaru – Simpozion: Permanențe etnologice

In Memoriam Dan Ravaru (1941 – 2020)

Simpozion: Permanențe etnologice (transmis online)

Dan RAVARU (3 aprilie 1941, Bârlad – 28 septembrie 2020, Vaslui) – profesor, etnograf, publicist. Studii gimnaziale și liceale la Predeal și Bârlad, universitare la Iași, fiind licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, în 1965. Profesor la liceele din Puiești și Negrești, jud. Vaslui, folclorist în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, între anii 1979 și 2018.

Vreme de decenii, Dan Ravaru a fost un reper al activităților culturale desfășurate în comunele județului Vaslui, remarcându-se printr-un discurs elevat în calitate de moderator al simpozioanelor dedicate istoriei și personalităților locale, devenind un reper al acestui gen de manifestări culturale. Cercetarea monografică a satelor, pe care a încurajat-o și a sprijinit-o întotdeauna, venea dintr-o viziune amplă asupra culturii populare, dovedind atât prin studiile sale, cu preocupări etnologice, literare și istorice, cât și, mai ales, prin discurs, reale veleități enciclopedice. Culegătorul de folclor Dan Ravaru a străbătut și cercetat satele vasluiene, mai cu seamă cele de pe Valea Tutovei, în anii 1975-1978, împreună cu cea care i-a fost soție, Silvia Chiper, în acțiunea de tezaurizare a tradițiilor de odinioară, la inițiativa fostului lor profesor, etnologul Vasile Adăscăliței (1929-2007). În aceeași perioadă, a cules și înregistrat folclor în sate din nord-vestul județului Vaslui (Rafaila, Todirești, Dumești) și sud-vestul județului Iași (Dagâța, Tansa, Țibana), în sate din Bucovina (Sucevița, Putna, Straja, în județul Suceava) și din Muntenia subcarpatică (Găujani și Racovița, în județul Vâlcea).

Aceste culegeri de folclor au fost valorificate parțial, în volumele: Datini și obiceiuri de pe Valea Tutovei, 1981; Folclor literar de pe Valea Tutovei, 2001, precum și în studiile: Contribuţii la studiul „vălăretului” în judeţul Vaslui, 1982; Jocuri de priveghi de pe valea Tutovei, 1998; de asemenea, în capitole din monografiile comunelor Alexandru Vlahuță, Epureni și Puiești.

În 1980, a înființat festivalul județean „Datini și obiceiuri de iarnă”, care a ajuns la a XXXVIII-a ediție, în 2019. Dan Ravaru s-a numărat printre puținii intelectuali autentici, care trăiesc pentru a scrie și a citi, iar harul său s-a răspândit în multiple direcții.

A fost un povestitor, un om al reprezentării și al discursului public, iar scrierile sale poartă pecetea oralității, din nevoia de a vorbi și a scrie pe înțelesul celor mulți.

În prima parte a simpozionului, Dan Ravaru va fi evocat de către cei care l-au cunoscut, iar în cea de-a doua parte a manifestării vom asculta evocări ale contribuitorilor Arhivei de Folclor „Vasile Adăscăliței”, însoțite de un recital recital folcloric – „Cântece de demult”, cu melodii culese de Dan Ravaru și interpretate de Raluca Radu, din Fonoteca Arhivei de Folclor „Vasile Adăscăliței”, din care au apărut cinci volume (2018-2020): 1. Măi soldate roșior (Cântece de cătănie), 2. Bate vântul vârfurile (Cântece de dor și jale), 3. Asta-i hora din străbuni (Jocuri și cântece bătrânești), 4. Mereoarele (Jocuri și cântece de priveghi), 5. Trecui podul cel de flori (Cântece și obiceiuri de nuntă), valorificate într-o selecție de 40 de cântece interpretate de Raluca Radu, cuprinse în albumul Pe ist deal, pe ceea vale (2020).

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.