ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII VASLUIENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

În perioda 25-28 februarie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Serviciului  Rutier Vaslui și al Biroului Rutier Vaslui sprijiniți de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică și polițiști locali, au acționat preventiv-reactiv, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în vederea prevenirii activității infracționale, creșterii siguranței traficului rutier și prevenirii producerii accidentelor rutiere.

În cadrul activităților derulate de către cei peste 30 de polițiști, au fost verificate peste 400 vehicule și legitimate peste 460 de persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 288 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 105.800 lei.

Dintre acestea, 281 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). De asemenea, au fost reținute 36 de permise de conducere și retrase 9 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele: depășirea limitei legale de viteză cu peste 50km/h (24),  depășirea neregulamentară (8), conducerea sub influența alcoolului (2), neacordarea de prioritate pentru pietoni (1) și nerespectarea culorii roșii a semaforului electric (1).

Cauzele care au condus la retragerea certificatelor de înmatriculare au fost: conducerea unui autovehicul care are montate anvelope uzate peste limita legală (2), constatarea unor defecțiuni tehnice (2), valabilitatea expirată a inspecției tehnice periodice (2), lipsă asigurare R.C.A (1), accesorii și modificări neomologate (1) și netranscrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului (1).

Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a 6 infracțiuni la regimul rutier, respectiv ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”(4) și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” (2).

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.