Nu toți useriștii sunt la fel: unul ține postul Paștelui

De-a lungul timpului s-au remarcat cu atitudini și declarații rezervate sau chiar potrivnice Bisericii, cu ale sale canoane, culminând cu unele ieșiri publice chiar ridicole. Însă nu toți useriștii sunt la fel. Deputatul USR de Vaslui Mihai Botez, de exemplu, spune că va ține postul Paștelui și se va ruga.

Se știe, în general, că preferă spitalele și nu bisericile, în vreme ce mulți dintre useriști s-au remarcat, în ultimii ani, prin declarații și atitudini rezervate sau chiar potrivnice Bisericii, cu ale sale canoane. Unii au avut ieșiri publice care au șocat sau chiar scandalizat o parte a românilor. (Ne)demn de menționat este deputatul userist Iulian Bulai, care, în preajma Sărbătorii Paștelui din 2020, scotea „din puțul gândirii” un mesaj care a stârnit rumoare și perplexitate pentru mulți: „Un copil. Sărac și provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinerețe și o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinții lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți. Nașterea lui arată extradordinarul dar și limitele societății în care a apărut”. Așa descria, în modul cel mai „lumesc” deputatul ceea ce alții numesc cu smerenie „Nașterea Domnului”. Și parlamentarul își continuă paralela strict lumească și istorică, vorbind despre „comunități eșuate”: „Comunități eșuate la fel de mult ca cea din Betleem de acum 2000 de ani. Eșuate din lipsă de implicare a celor din jur. În fața atâtor comunități eșuate, noi avem șansa de a umple locul păstorilor și magilor care au dat o mână de ajutor acum 2000 de ani”.

Și alți useriștii au eșuat la un capitol pe care altfel îl declară prețios pentru ei: respectul cuvenit pentru credințele și comportamentul altora, în spiritul democrației.

Însă nu toți useriștii sunt la fel. Unul dintre ei, și nu oricare, declară că va ține postul Paștelui și chiar se va ruga.

„De mâine începe postul Paștelui pe care intenționez să-l țin și eu”, scrie duminică, 14 martie 2021, pe pagina sa de socializare, Mihai Botez, deputat USR de Vaslui, completând: „Celor care își propun același lucru le doresc post ușor și cu folos. Să mâncam mai puțin sau măcar mai selectiv. Să ne rugăm mai mult sau mai atent. Să fim mai generoși și să dăruim din preaplinul nostru”.

Pentru ca, în finalul mesajului său, Mihai Botez să-l citeze pe părintele Cleopa Ilie: „Milostenia și postul sunt aripile rugăciunii. Rugăciunea noastră niciodată nu zboară mai repede la Dumnezeu ca atunci când e ajutată de post și milostenie.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.