„RIP! Statul a murit. Democrația, înlocuită cu corporatismul”, scrie senatoarea PSD de Vaslui Gabriela Crețu după ce statul italian a solicitat unei mari corporații private, Mckensey, elaborarea Planului Național de Redresare. „Stimații cetățeni votează degeaba. Nu decid și nici nu beneficiază. Doar suportă. Sunt supușii corporațiilor private, nu statului…”, scrie parlamentarul, care a avertizat și în trecut asupra rolului prea mare pe care corporațiile au ajuns să îl aibă în viața oamenilor, inclusiv în România.
„Fascismul nu e departe…”, trage concluzia senatoarea PSD Gabriela Crețu după ce constată cum în Italia „statul a murit” și „democrația este înlocuită cu corporatismul”.
„Mario Draghi, același, fostul președinte al BCE și proaspăt premier italian, a externalizat către Mckensey elaborarea Planului Național de Redresare și Reformă”, explică în aceeași postare de pe pagina sa de socializare parlamentarul vasluian care, de-a lungul timpului, a fost singurul politician din județul Vaslui și printre puținii la nivel național care au avertizat asupra rolului prea mare pe care corporațiile au ajuns să îl aibă în viața oamenilor, inclusiv în România, și a lipsei de control din partea societății asupra modului în care își exercită acestă influență crescândă.
„Stimații cetățeni votează degeaba. Nu decid și nici nu beneficiază. Doar suportă. Sunt supușii corporațiilor private, nu statului…”, spune acum Gabriela Crețu, cu referire la ce se întâmplă în Italia. „Este victoria atacului permanent la adresa ‘birocrației’ și politicului. Birocrația e necesară! Dar trebuie să fie competentă, capabilă să-și îndeplinească obligațiile! Politicul e vital. Dar trebuie să lucreze pentru cei mulți, nu pentru cei puțini…”, mai scrie senatoarea PSD.
Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene fără nicio afiliere politică, a preluat funcția de prim ministru al Italiei în luna februarie 2021, după ce coaliția de partide care guverna țara s-a destrămat. O primă prioritate a noului guvern este reformularea Planului de redresare al Italiei, care trebuie predat Comisiei Europene până în aprilie pentru a utiliza peste 200 de miliarde de euro din fondurile UE și pentru a reînvia economia afectată de pandemie. Înainte de expirarea timpului, Ministerul Economiei a declarat că i-a cerut corporației McKinsey să evalueze planurile deja pregătite de celelalte țări ale UE și să ofere „sprijin pentru monitorizarea finalizării planului (italian)”, deci, practic, să se substituie statului italian.
Prin contrast cu aceste politici de abdicare a statului în favoarea corporațiilor, senatoarea Gabriela Crețu spune că, deși are păcatele sale, doar statul este garantul democrației: „Suntem în bătălie, deseori, cu statul. Dar pe seama statele putem pune majoritatea progreselor care s-au petrecut în ultimele două secole. Cele democratice au fost integratori buni, până au cedat puterea. Nu e moment de veselie…