Tehnologia 5 G nu ar trebui implementată decât după ce este profund verificată, pentru a nu fi un pericol pentru sănătatea oamenilor. Tehnologiile de sondare a pieței, a publicului au mers mult prea departe, ajungând să ne invadeze viața privată, să ne determine și controleze comportamentul. Sunt lucrurile mai mult decât decente și de bun simț pe care le-a spus senatoarea Gabriela Crețu. Revista americană Newsweek, în ediție românească, trunchiază și denaturează cu nerușinare.
Senatoarea vasluiană Gabriela Crețu este printre puținii politicieni care și-au permis, de-a lungul timpului, să vorbească liber despre câteva tendințe periculoase care se manifestă în societatea românească și nu numai, deși acestea sunt mai mult decât vizibile. Despre puterea corporațiilor și a băncilor, inclusiv aceea de a determina politici guvernamentale, dar și asupra publicului românesc. Iar acestea nu au uitat și nici nu au iertat-o, s-ar părea.
De o vreme, pe rețelele de socializare circulă această știre, pe care revista americană Newsweek, în ediție românească, o sponsorizează din greu pentru a apărea pe „pereții” tuturor. Ea trebuie să o înfățișeze pe senatoarea vasluiană ca pe un individ oarecum afectat mental care crede că „5 G extrage informații din oameni”. Expresia „extrage” trebuie să fie apropiată de un sens cât mai propriu, pentru a crea impresia de mai sus, deși este vorba despre informații și are sensul de „colectare”.
E vorba despre o răzbunare și se urmărește o punere la punct, împotriva unui parlamentar care a îndrăznit să ridice cuvânt împotriva planurilor „globale”, împotriva unor tendințe periculoase pentru libertățile individuale. Asta face revista americană, care, „întâmplător”, aparține unei corporații.
Problemele și îngrijorările în legătură cu tehnologia 5 G sunt mai mult decât legitime, în condițiile în care lipsesc studii nepărtinitoare, independente legate de efectele aplicării acesteia asupra sănătății.
Cât despre intruziunea tehnologiilor care sondează piața în viața privată, tentația de a determina comportamente ale clienților, în multe studii se arată clar că s-a mers mult prea departe. Asta în condițiile în care colectarea datelor și informațiile personale ale clienților a devenit obiect al tranzacțiilor între companii, subiect de anchete guvernamentale și amenzi, iar supravegherea și controlul fac parte din viața noastră, pentru cine are ochi să vadă.
Și atunci? În afară de dreptul la libera exprimare a opiniei, pe care îl are și Gabriela Crețu, ca și revista de import la care lucrează niște jurnaliști bine vânduți, trunchierea și denaturarea pe care o execută Newsweek asupra senatoarei sunt practici mai mult decât dezonorante pentru o publicație cu nume și pretenții de jurnalism ca într-o „țară ca afară”, cum își doresc atât de mulți români să fie și țara în care trăiesc, „etalonul democrației”, cum numesc alți români, în special, jurnaliști, SUA. În realitate, presa din America este chiar mai coruptă și imorală decât cea româneacă (ceea ce nu e ușor!), dar este greu spre imposibil de explicat, cu oricâte exemplificări, unui român „amorezat” de propriile fantezii create de aceeași presă de decenii încoace…
Iată declarația senatoarei Gabriela Crețu, rostită în cadrul unei dezbateri parlamentare, ca un punct de vedere personal:
„Noi trăim în capitalismul supravegherii, în momentul ăsta se extrag informaţii din noi. Știți că am citit eu odată cifra aia cu multe .. Zeta, nu știu ce. Cu multe multe zerouri, de 10 la 27 de biţi de informaţie pe care unii le utilizează, și le utilizează pentru a ne controla comportamentele. Nu e vorba … e mult mai mult. De asta, măcar, dacă suntem resursă, trebuie să plătească dividentul.
Ori acestea sunt nesoluționate. Efectele pe piața muncii sunt nesoluționate, efectele asupra sănătății sunt neclare, petru că nu sunt studii. Iar dacă sunt, atât de nouă este tehnologia, încât tare mă tem că multe studii sunt interesate, plătite de unii sau de alţii. Ce ştim din istorie, din istoria ştiinţei. Eu sunt doctor în epistemologie. Mă pricep la teoria cunoașterii și la istoria științei. Se întâmplă întotdeauna chestiile astea”, a declarat Gabriela Creţu.