Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a anunțat începerea lucrărilor de reabilitare și modernizare a cinematografului „Dacia” din Huși, de pe 15 martie 2021. Proiectul se ridică la o valoare de 1,1 milioane euro și va fi realizat de către Compania Națională de Investiții.
„De pe 15 martie vor începe lucrările. Firma care a câștigat licitația are ordinul de începere a lucrărilor, este vorba despre o firmă de la București. Sper ca într-un an de zile cinematograful să fie finalizat. Municipalitatea Huși nu-și permitea costurile proiectului, dar prin intermediul Companiei Naționale de Investiții proiectul va demara”, a declarat primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan.
Cinematograful Dacia a fost inaugurat în anul 1983. Acesta cuprindea două săli: „A” cu 300 de locuri și „B” cu 180 de locuri. Condițiile oferite pentru aceea vreme erau excelente, astfel că în sălile fostului cinematograf „Dacia” aveau loc și piese de teatru și alte spectacole artistice.
După 1990, din cauza unei întrețineri corespunzătoare, cinematograful a început să se degradeze accentuat. Din anii 1990, odată cu explozia televiziunii și apoi cu apariția internetului numărul de spectatori ai cinematografului scade accentuat.
Despre starea în care ajunsese cinematograful hușean la sfârșitul anilor 90 este relevant un articol publicat în „Ziarul de Iași” din 11 februarie 1999, articol intitulat „Singurul cinematograf din Huși, pe cale de dispariție”:
Construit în anii ’80, cinematograful „Dacia” din Huși, a fost într-adevăr o realizare pentru acele vremuri. Două sali moderne de proiectie, un hol elegant, cu posibilități de utilizare pentru evenimente culturale, o echipă tânără… toate însă la timpul trecut.
Astăzi, instituția se confruntă cu probleme foarte mari, care nu țin numai de sfera financiarului. Cândva, hușenii tânjeau după un film bun. Astaăi, „la cinema” se merge numai pentru a juca „o bilă” în barul din holul instituției, sau pentru a cumpăra țigări de contrabandă de la „comercianții” din față de la Dacia. Să nu mai aibă cinematograful nici un impact în viața hușeanului de astăzi, orbit de multitudinea de programe și telenovele „de pe cablu”?
„Nici edilii orașului nu sunt alături de noi”
Situația pe luna ianuarie 1999: 818 spectatori, 47 de spectacole rulate, din 120 programate, publicitate, din belșug, producții cinematografice deosebit de bune. Șeful unității husene, Rodica Râpanu, nu-și mai poate explica situația: „Am făcut totul pentru a avea condiții bune pentru spectatori. E adevărat că sala B arată cum arată, (ca după o năvălire barbară am spune noi – n.r.), dar aici s-a ajuns tot din cauza lipsei de educație. Acum oferim condiții cu mult mai bune decât în lunile trecute. S-a ajuns la o înțelegere cu chiriașul din sala A, Sergiu Găină, care organizează acolo discotecă și care a făcut o serie de îmbunătățiri în sală și în culise. Astfel, avem posibilitatea să rulăm filme și în sala A, de luni până vineri, inclusiv. O reclamă recentă suna cam așa: „Sala A, Cinematograful Dacia, căldură și bar”, deci am încercat orice numai să aducem oamenii la film. Producții bune, noi, spectacole care se țin cu patru oameni în sală. Ultima duminică (7 februarie, n.r.) trei spectacole: primul – 7 spectatori, al doilea – 9 spectatori și al treilea – 4 spectatori. În aceste condiții dezastruase, până și edilii orașului nu sunt alături de noi. S-a stabilit impozitul pe clădire la o sumă fabuloasă, 34 milioane, și nu s-a acceptat măcar să fie redus la 50%! Asta în timp ce un bilet de film costă 6.000 de lei, întreg, și 4.000 de lei, cu reducere”.
Barul din holul cinematografului a adus prejudicii imense clădirii
În holul cinematografului „Dacia” se află amplasat un bar, cu câteva mese de biliard. De când se află acolo, în spațiul închiriat de la Filiala Județeana de Exploatare a Filmului Vaslui (coordonatoarea cinematografului „Dacia” până în toamna anului 1998) au fost aduse prejudicii multiple clădirii: geamuri sparte, a fost necesară renunțarea la caloriferele din sala B, care s-au spart din cauza frigului, plafoane distruse, pereți ciopliți, draperii rupte, într-un cuvânt – ravagii.
Actualul coordonator al activității cinematografului „Dacia”, Filiala Interjudețeană de Exploatare a Filmului Bacău, a fost inștiințat în legătură cu dezastrul de la Huși.
„S-au făcut multe de când am fost trecuți sub tutela Bacăului. Avem acum și condiții tehnice foarte bune, cum ar fi audiția sau claritatea imaginii. Și totuși oamenii nu vin la film. I-aș întreba pe hușeni: mai vor cinematograf? Poate peste 2 ani se va reveni la ecran, va trece mania telenovelelor. Ce se va întâmpla atunci?”, ne-a spus Rodica Râpanu.
O altă problemă este și cea a personalului. Dacă în 1989 erau angajați 14 oameni, astăzi mai lucrează doar 4 dintre ei. Se pare că în foarte scurt timp se vor face o serie de reduceri de personal. Rodica Râpanu, ne-a declarat: „Dacă va trebui să plece cineva, eu voi pleca înainte. Din patru oameni nu știu cât ar mai trebui redus. Vom ajunge în situația de a rula filme numai sâmbăta și duminica. Și culmea, situația fiind asta, nu voi avea de obiectat nimic. Au venit la Huși cei de la TVR – Iași și i-am chemat să filmeze holul și sala B. Mi-au spus că reportajul va fi dat pe post într-o emisiune de dimineață, de divertisment și că asemenea imagini ar fi indispus telespectatorul. Cred și eu!” (Ana JITĂRIȚTA)
Din anul 2000 cinematograful „Dacia” din Huși este închis.
În 2008 fostul cinematograf “Dacia” din Huși este trecut din administrarea RADEF (Regiei Autonome de Distribuție a Filmelor – fosta România Film) în administrarea Primăriei Huși.