„Pagini de istorie: Marea Unire”

„Pentru Regatul Român, venirea ardelenilor este cea dintâi sărbătoare a unirii politice cu pământul ce se va rupe de sub sceptrul hasburgilor. Soarta a făcut ca, din acest oraş al înfrăţirii de odinioară, să plece şi consolidarea de mâine. Sufleteşte, această unire a fost totdeauna. Viaţa Ardealului are, de veacuri, ca unic punct de orientare, credinţa unirii de sânge cu ţara. Tot astfel, şi politiceşte principiul unităţii a îndrumat în mod perpetuu programul gândirii de peste munţi.” (Octavian Goga, în „Românul”, nr. 31/1918).

Vă invităm să dați pagină cu pagină prin cărțile de istorie și să fiți alături cu gândul și sufletul de românii acelor vremuri, care au luptat pentru înfăptuirea visului de reîntregire a neamului românesc. Alături de expoziția tematică „Pagini de istorie: Marea Unire – 1 Decembrie 1918”, colegele noastre de la Sala de împrumut la domiciliu pentru adulți, vă invită să vizionați online prezentarea „De la Mica la Marea Unire. Un vis împlinit”.

Vă invităm să parcurgeți prin paginile cărților „drumul Unirii” și să vă bucurați de Marea Unire cu aceeași emoție și bucurie ca înaintașii noștri.

„Pentru marea, istorica Adunare Națională de la Alba-Iulia, unde s-a hotărât alipirea Transilvaniei la patria-mamă n-a fost nevoie de o deosebită pregătire a opiniei publice. Pregătirea se făcuse vreme de sute de ani. În dimineața zilei de 1 Decembrie, ca la un semnal, lumea românească a purces spre Alba-Iulia (spre Bălgrad), cum îi spuneam noi, cu vechiul nume, pe jos şi cu căruţele.[…] Pe o parte a şoselei se duceau spre Alba-Iulia, scîrţîind prin făgaşele zăpezii, căruţele româneşti, buchete de chiote şi bucurie, alcătuind un singur tir, iar pe cealaltă parte se retrăgea în aceeaşi direcţie, armata germană, ce venea din România, tun după tun, ca nişte pumni strînşi ai tăcerii. Soldaţii germani, fumegînd liniştiţi din pipe, se uitau miraţi după căruţele noastre mai grăbite. Ei îşi luau răgaz. Nu s-a produs nici un incident. „Uite, îi spun lui Lionel, aşa — prin ger şi zăpadă, se retrăgea pe vremuri Napoleon din Rusia.” (Lucian Blaga, Hronicul și cântecul vârstelor) Unirea cea mare este visul românilor de sute de ani. 1600, 1859, 1918, sunt trei momente istorice importante în istoria noastră, dar nu singurele, care au arătat puterea poporului român și dorința sa continuă de a reîntregi neamul românesc.

Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.