Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Institutul de Arheologie Iași, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Asociația Patrimoniu pentru Comunitate, organizează expoziția „Ars Scribendi. O istorie a cuvântului scris din Antichitate în Modernitate”.
Scrisul, coroborat cu utilizarea unor materiale suport și instrumente auxiliare variate, este o activitate curentă și indispensabilă în prezent, dar are o poveste foarte frumoasă ce datează de mii de ani. Istoria scrisului începe cu primele reprezentări picturale, ca mijloace de comunicare vizuală ale unor mesaje, secvențe, evenimente și/sau fapte importante, în dorința omului de a se exprima, urmând ca preocupările acestuia să se îndrepte către comunicare și transmitere de informații, într-un mod cât mai facil, prin inventarea sistemelor de scriere și a instrumentelor moderne, ceea ce a dus la progresul omenirii.
Evoluția instrumentelor de scris și varietatea materialelor folosite ca suport pentru scris, din Antichitate și până în Epoca Modernă, sunt ilustrate succint, dar reprezentativ, prin exponate originale, precum: inscripții în marmură sau piatră, nisiparniță, documente scrise pe pergament sau pe hârtie cu filigran, cărți tipărite pe hârtie fabricată manual, și prin replici fidele, ca: foi de papirus, tăblițe cerate.
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 21 septembrie 2024, ora 11:00, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1. Accesul este gratuit.
Expoziția va fi deschisă în perioada 21 septembrie – 3 noiembrie 2024.
Curator: muz. Lăcrămioara Agrigoroaiei, Muzeul Național al Literaturii Române Iași;
Coordonator activitate: bibl. Valentina Mureșan, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.
Vă așteptăm cu drag!