Sabie din epoca fierului găsită în județul Vaslui, expusă la Palatul Culturii din Iași

„O piesă de armament, descoperită întreagă pe teritoriul județului Vaslui, face obiectul expoziției noastre. Spada este realizată din bronz și este datată în secolul X a. Chr, mai precis în prima epocă a fierului (Hallstatt timpuriu, faza B1). Vă invităm să admirați spada hallstattiană expusă la Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova” – Muzeul de Istorie a Moldovei, deschis de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 17.00, (accesul ultimului vizitator la 16.30)”, au transmis reprezentanții Palatului Culturii din Iași.

O piesă de armament, o spadă din bronz descoperită întreagă pe teritoriul județului Vaslui este principala atracție a unei micro-expoziții propusă în cadrul seriei de evenimente „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei” la Palatul Culturii din Iași, în perioada 12 iunie – 11 septembrie 2024.

„La începutul secolului al XI-lea a. Chr. civilizațiile epocii bronzului au cunoscut puternice turbulențe, traversând o perioadă de mari convulsii sociale și militare sugerate, printre altele, prin numărul mare de așezări fortificate și armamentul dezvoltat, evidențiat de descoperirea unui număr foarte mare de spade din bronz. Arme cu rază scurtă de acțiune pentru tăiat și împuns, spadele constituiau, la nivelul Epocii fierului, un element de inventar militar limitat doar la anumite categorii sociale având și un rol cert de simbol social. Piesele de acest tip au apărut în perioada mijlocie a epocii bronzului, ca urmare a necesității existenței unei arme mai eficiente pentru lupta corp la corp, în condițiile în care pumnalele și spadele scurte nu mai erau suficiente, datorită proliferării lăncilor. Bogat decorate, uneori cu motive simbolice, realizate din cele mai bune materiale și aliaje, spadele au fost considerate arme speciale, cu puteri magice și supranaturale. De-a lungul timpului au făcut obiectul a numeroase legende și mituri, așa cum sunt cele din Iliada și Odiseea, spada lui Beowulf sau legenda spadei Excalibur, încântându-ne și aprinzându-ne imaginația. O astfel de piesă de armament, descoperită întreagă, pe teritoriul județului Vaslui, fără a se cunoaște însă locul exact și contextul descoperirii, face obiectul expoziției noastre. Spada este realizată din bronz și este datată în secolul X a. Chr, mai precis în prima epocă a fierului (Hallstatt timpuriu, faza B1)”, au transmis organizatorii, care cheamă vizitatorii să admire spada hallstattiană expusă la Muzeul de Istorie a Moldovei, deschis de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 17.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.