În atenția absolvenților de liceu: topul celor mai bune universități din România

Ministerul Educației a publicat Raportul anual privind Metarankingul Național pe anul 2023 privind Universitățile din România. Este topul celor mai bune instituții de învățământ superior din țară, un instrument care ajută și studenții în alegerea facultății și specializării dorite. Ca și în anul anterior, Universitatea Al. I. Cuza din Iași se situează pe locul 7 în acest „clasament”, iar Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași pe 12.

Mai este puțin până la finalul acestui an școlar, iar absolvenții claselor a XII-a, sfătuiți de părinți și profesori, trebuie să se gândească la ce instituție de învățământ superior doresc să aplice. În afara pasiunii pentru o meserie sau un domeniu anume, de un real ajutor în alegerea viitoarei facultăți poate fi și Raportul anual privind Metarankingul Național privind Universitățile din România întocmit de Ministerul Educației, raport care ierarhizează instituțiile de învățământ superior din România pe baza punctajului obținut în urma aplicării metodologiei standardizate aferente exercițiului național de metaranking.

Metarankingul Național este un mecanism de evaluare și ierarhizare a universităților din România bazat pe analiza unor clasamente universitare internaționale recunoscute la nivel global de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG). Metarankingul reprezintă un instrument de analiză precis și imparțial, care promovează alocarea echitabilă a finanțării cercetării universitare pe baza performanței dovedite și identificarea nevoilor pentru atingerea și susținerea excelenței în educație și cercetare.

Topul primelor 10 universități din România în anul 2023, recent făcut public de Ministerul Educației, este aproape similar cu cel din 2022, fiind ocupat de universități comprehensive, tehnice și de medicină. Clasamentul include doar 30 de universități (28 de stat și două private) dintre cele 89 de instituții de învățământ superior câte există în România (52 de stat, 37 private).

În anul 2023, 14 universități sunt clasificate deasupra mediei naționale, față de 12 în ediția anterioară. Topul primelor cinci universități din România este reprezentat, în ordine, de: Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Locurile următoare sunt ocupate de Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timişoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea din Oradea și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

De remarcat că cele două mari universități din Iași sunt clasificate deasupra mediei naționale, Universitatea Al. I. Cuza se situează pe locul 7, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” pe locul 12.

Cât privește alte centre universitare mai apropiate de Vaslui care apar în top, și acestea se clasează în poziții foarte bune. Astfel, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este pe locul 16, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pe locul 18, iar Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați pe locul 20.

Iată Metarankingul Național 2023 publicat de Ministerul Educației:

1. Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca

2. Universitatea din București

3. Universitatea Politehnica din București

4. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” – București

5. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” – Cluj-Napoca

6. Universitatea „Transilvania” din Brașov

7. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

8. Universitatea de Vest din Timișoara

9. Academia de Studii Economice din București

10. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

11. Universitatea Politehnică Timișoara

12. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

13. Universitatea din Oradea

14. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

15. Universitatea din Craiova

16. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

17. Universitatea Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș

18. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

19. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

20. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

21. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova

22. Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

23. Universitatea „Ovidius” din Constanța

24. Universitatea „Titu Maiorescu” din București

25. Universitatea din Pitești

26. Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București

27. Universitatea „Sapientia” din Cluj-Napoca

28. Universitatea „Valahia” din Târgoviște

29. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

30. Universitatea Tehnică de Construcții din București

1 COMENTARIU

 1. Motto:
  “Totul s-a întors cu fundu-n sus
  Hoţii ne dau lecţii de morală.
  Popii Îl trădează pe Isus.
  Bună ţară – dar ce rea tocmeală!”
  (CORNELIU VADIM TUDOR – LUMEA ROMÂNEASCĂ in: https://www.revistaromaniamare.ro/lumea-romaneasca)
  Clasamentul universităţilor din România contează mai putin atâta timp cât comparatia nu se face cu universităţi similare din Europa sau din întreaga lume.
  Din păcate, pe anul 2023 nici o universitate românească nu a ocupat unul din primele 1000 de locuri in clasament Shanghai.
  Si asta după ce in anul 2022 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament Shanghai, unul dintre cele mai relevante clasamente internaționale ale universităților lumii (Academic Ranking of World Universities https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2022), ocupând o poziție în intervalul 800-900 la nivel internațional. Din cele aproximativ 30000 de universități ale lumii, aproximativ 2500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile/indicatorii clasamentului Shanghai, iar primele 1000 sunt făcute public. Așadar, aflându-se pe poziția 800-900, UBB se afla cel puțin între primele 5% universități ale lumii.
  Iată că anul acesta UBB nu mai indeplineste criteriile de performanta, astfel că România nu mai are nicio universitate în Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023.
  Incercând o explicatie , doamna ministru al educatiei Ligia Deca a căutat să justifice esecul astfel: „Universitățile s-au concentrat pe asigurarea unui act educațional de calitate pentru studenți, prin recrutarea unor buni practicieni sau profesori cu vocație pedagogică, cu o solidă pregătire în domeniu”, ceea ce denotă faptul că în universitățile românesti nu se prea face cercetare.
  In toată lumea civilizată adevărata cercetare stiintifică se face în universităti. Noi am păstrat în țară modelul sovietic din perioada comunistă în care cercetarea era concentrată în institute rupte de universități. După 1989 au existat anumite tentative timide de remediere a situatiei . Astfel, în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost înfiintată Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) , cu atributii în realizarea de studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat al României pentru universități. Dar, ca la noi la nimeni. Pentru ca ruptura între învătământul superior si cercetarea stiintifică să fie totală, în decembrie, 2020 Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost scindat în Ministerul Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Si acum constatăm cu surprindere că România nu mai are nici o universitate în Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023.
  Este vorba si de o chestiune de organizare depăsită a învătământul superior din România.
  Iată ce spunea in anul 1943, marele clinician Iuliu Haţieganu despre prioritatea cercetării stiintifice intre functiile unei universităti performante:
  „Cele cinci functii care dau viaţă unei Universităţi constiente si responsabile de misiunea ei în stat sunt: cercetarea si creaţia stiinţifică, pregătirea profesională, educaţia naţională a viitoarelor elite, asigurarea vieţii materiale si morale a studenţimei, răspândirea stiinţei în masele largi ale neamului.”
  (Iuliu Haţieganu- Preocupări universitare; Revista”U”, Bucuresti, nr.1, dec. 1943)

  Vezi si: https://adevarul.ro/stiri-interne/educatie/franta-vs-romania-in-problema-esecului-clasarii-in-2292920.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.