Zilua Internațională a Monumentelor și Siturilor a trecut neobservată la Vaslui

În județul nostru sunt nu mai puțin de 438 de monumente istorice și mai multe situri arheologice, multe dintre ele în paragină. Mai mult, deși Consiliul Județean Vaslui a implementat mai multe proiecte de conservare, securitate și valorizare a monumentelor și obiectelor culturale și istorice, cu promovarea patrimoniului cultural și istoric, cele mai multe dintre monumente sunt complet necunoscute publicului larg și nevalorificate turistic. Nu este astfel de mirare că Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor a trecut nebăgată în seamă de autoritățile vasluiene. Singura care a marcat-o a fost deputata de Vaslui Raisa Enachi, care, într-o postare pe pagina sa de socializare, consideră că: „Această zi reprezintă o oportunitate excelentă pentru administratorii monumentelor să-și facă cunoscute patrimoniul și activitatea și, în același timp, să strângă legături cu publicul vizitator”.

„Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor este sărbătorită în fiecare an pe 18 aprilie. Această zi specială este dedicată celebrării și sensibilizării publicului la importanța conservării patrimoniului cultural. Prin sărbătorirea acestei zile, se atrage atenția asupra diversității și relevanței patrimoniului, dar și asupra vulnerabilității sale.

Triste ne sunt monumentele istorice din județul Vaslui, uitate și lăsate în paragină: Conacul Rosetti de la Solești, Biserica „Sf. Dumitru” din satul Budești, comuna Crețești, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din satul Căpușneni, comuna Lipovăț, Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din satul Cârjoani, comuna Pogana, Mănăstirea Fâstâci din comuna Cozmești, Casa Sotir Zaharia, azi casa parohială a Bisericii „Sf. Nicolae” din Huși, Conacul Roset-Balș din satul Pribești, comuna Codăești, Conacul Lambrino din satul Butucăria, comuna Zăpodeni, Conacul Sturdza din satul Tăcuta, comuna Tăcuta…”, a postat pe pagina sa de socializare deputata de Vaslui Raisa Enachi, cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, care, prin lege, se sătbătorește în fiecare an pe 18 aprilie.

Referitor la sărbătoarea din acest an, deputata Raisa Enachi a explicat că „Tema pentru Ziua Patrimoniului Mondial 2024 este „Dezastre și conflicte prin prisma Cartei de la Veneția” (Disasters & Conflicts Through the Lens of the Venice Charter). Alegerea acestei teme subliniază rolul pe care Carta de la Veneția îl joacă în conservarea patrimoniului în contextul vremurilor tumultoase. Adoptată acum 60 de ani, Carta de la Veneția a stabilit principiile restaurării și conservării moderne a patrimoniului construit.

La nivel național, sunt peste 30.000 de monumente de arhitectură, așezări și situri arheologice protejate prin legislația din domeniu. În județul Vaslui sunt 438 de monumente istorice, dintre care 81 de interes național și 357 de interes local. Dintre acestea, 148 sunt în domeniul arheologiei (17 de interes național și 131 de interes local), 266 sunt monumente de arhitectură (57 de interes național și 209 de interes local), iar 24 sunt de for public (7 de interes național și 17 de interes local)”.

„Această zi reprezintă o oportunitate excelentă pentru administratorii monumentelor să-și facă cunoscute patrimoniul și activitatea și, în același timp, să strângă legături cu publicul vizitator. Sărbătorim astfel valorile inestimabile ale patrimoniului și ne reamintim importanța conservării acestuia pentru întreaga umanitate!”, a mai declarat deputata de Vaslui Raisa Enachi, făcând totodată un apel la autoritățile locale și cele județene să aibă în vedere și conservarea acestui patrimoniu inestimabil, măcar acum, în prag de alegeri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.