Violenţa domestică, în atenţia deputatei vasluiene Raisa Enachi

Marţi, în cadrul Comisiei pentru egalitatea de ṣanse pentru femei și bărbați, unde este membră, deputata de Vaslui Raisa Enachi a avut invitat pe directorul adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisar-șef de poliție Marius Mihai, care a prezentat raportul privind activitățile din anul 2023 în domeniul combaterii violenței domestice. „Chiar dacă au fost făcute progrese în combaterea acestui fenomen, datele rămân îngrijorătoare: anul trecut, peste 60 de mii de persoane au fost victime ale unor abuzuri şi fapte de violență domestică!”, a declarat Raisa Enachi.

„Raportul a evidențiat eforturile susținute în combaterea acestui fenomen grav, inclusiv prin implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (S.I.M.E.) într-o serie de județe și prin colaborarea strânsă cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și organizațiile neguvernamentale. Datele statistice au arătat că în anul 2023 au fost înregistrate 57.851 fapte penale care constituie și fapte de violență domestică, cu un total de 60.515 victime ale infracțiunilor. În cele două luni ale anului 2024, au fost înregistrate 9.272 fapte penale similare, afectând 9.810 victime”, a arătat deputata Raisa Enachi, care, în acest mandat de parlamentar şi în special ca preşedinte, până luna trecută, a Comisiei pentru egalitatea de ṣanse pentru femei și bărbați, a avut o poziţie constantă vizând intensificarea eforturilor pentru combaterea fenomenului violenţei atât domestice, cât şi împotriva altor categorii de persoane care nu se pot apăra singuri: copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi. Dovadă stau declaraţiile politice, luările de cuvânt şi interpelările adresate de la tribuna Camerei Deputaţilor, dar şi iniţiativele legislative iniţiate sau propuse în acest mandat.

Trebuie spus că, în ciuda eforturilor şi progreselor făcute în combaterea fenomenului violenţei domestice, numărul mare de cazuri înregistrate rămâne îngrijorător. Astfel, doar la nivelul judeţului Vaslui, din analiza datelor statistice prezentate de Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) privind infracțiunile sesizate în anul 2023, numărul faptelor de violență domestică a crescut cu 0,41% faţă de anul 2022, cele mai multe dintre infracţiuni, 65,06%, fiind cele de lovire sau alte violenţe. După locul comiterii faptelor de violenţă domestică, 65,15% dintre ele au fost sesizate în mediul rural. „În perioada analizată, au fost emise 483 de ordine de protecție provizorii (238 în mediul urban și 245 în mediul rural), într-o ușoară creștere cu 1,25% față de anul 2022, 446 astfel de ordine de protecţie provizorii fiind confirmate de către procurori. Dintre acestea, 227 au fost transformate de către instanţele de judecată în ordine de protecție”, se arată în Raportul de evaluare a activităţii IPJ Vaslui pe anul 2023.

„Continuăm să lucrăm împreună pentru a asigura un viitor în care violența domestică să fie eradicată complet și în care toți cetățenii să se simtă în siguranță în propria lor casă. Activitățile de pregătire profesională a polițiștilor au fost intensificate, iar demersurile de modificare și completare a legislației sunt în curs pentru a eficientiza intervenția în cazurile de violență domestică. Colaborarea interinstituțională și legăturile externe au contribuit la consolidarea capacității de intervenție și la promovarea drepturilor omului și a egalității”, a mai explicat deputata vasliană Raisa Enachi, pe pagina sa de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.