Poştaşii, în grevă de avertisment. Nu şi la Vaslui!

Conducerea Blocului Naţional Sindical,la care este afiliat şi Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), a anunţat declanşarea azi, miercuri, 20 martie 2024, a unei greve de avertisment în cadrul Companiei Naționale Poșta Română. Totuşi, în mare parte din ţară, inclusiv în judeţul Vaslui, oficiile poştale au lucrat după programul normal, iar poştaşii au transmis trimiterile poştale inclusiv în cursul dimineţii, în perioada în care ar fi trebuit să aibă loc greva de avertisment.

„La momentul de faţă, peste două treimi din salariaţii Poştei Române sunt la nivelul minim de subzistenţă, aceştia fiind salarizaţi cu salariul minim pe economie. Raportat la această situaţie, revendicările pe care le-am avut în cadrul negocierilor colective, a fost vorba despre o creştere salarială de 400 de lei net şi o creştere a sporului de loialitate cu un procent între 5% şi 10%. Restul a fost să se menţină textul contractului colectiv de muncă în forma în care a fost agreat la negocierea anterioară textul care reglementează în general drepturile şi obligaţiile părţilor prin contractul de muncă. Nu s-a ajuns la niciun consens până la momentul de faţă”, anunţa, marţi, Mircea Burlacu, vicepreședinte Blocului Național Sindical (BNS), motivele declanşărilor acţiunilor de protest. Potrivit acestuia, în cazul în care lucrurile nu vor fi rezolvate, într-un termen rezonabil între 2 şi 5 zile, va fi declanşată greva propriu-zisă care va presupune oprirea lucrului în compania Poşta Română. „Dacă se va întâmpla acest lucru, aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit, ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui toate ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă. Nu în ultimul rând, ţinând cont că Poşta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate în cadrul ţării va fi una majoră”, a mai declarat vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu.

Totuşi, în cursul dimineţii, conducerea Companiei Naționale „Poșta Română” a transmis un comunicat prin care precizează că „Majoritatea covârșitoare a salariaților nu a intrat în grevă de avertisment. Compania Națională „Poșta Română” le mulțumește acestora. Suntem convinși că reformele profunde desfășurate în ultimii ani au avut rezultate vizibile și concrete, majoritatea covârșitoare a salariaților susținând drumul vizibil ascendent al Poștei Române. Asigurăm toți partenerii și toți clienții noștri de faptul că toate obligațiile contractuale ale Poștei Române vor fi îndeplinite întocmai.Asigurăm pe toți beneficiarii de servicii poștale, inclusiv pensionarii și beneficiarii serviciilor de justiție din România că activitatea NU VA FI PERTURBATĂ! Față de greva de avertisment anunțată pentru azi, 20.03.2024 facem următoarele precizări: Cifrele vehiculate în presă privind numărul de salariați aflați în grevă de avertisment sunt departe de adevăr. A fost instituită o comisie cu rolul de a realiza situația din fiecare județ privind participarea la grevă. Vom reveni cu detalii privind prezența la greva de avertisment și vom comunica numărul exact de salariați ce s-au aflat în grevă, după centralizarea tuturor condicilor de prezență. (…) Compania a avut o creștere solidă a cifrei de afaceri care s-a regăsit în stabilitatea financiară a Poștei prin plata salariilor la timp. Am asigurat creșteri succesive de salariu în ultimii ani, sporuri și bonuri de masă, majorate cu 100% în 2023. Vom continua să creștem veniturile salariaților. În prezent, Poșta funcționează mai bine decât oricând, fără contract colectiv de muncă, iar toți salariații beneficiază de toate drepturile. Începând cu luna iunie 2024, salariile vor crește în medie cu 250 lei și intenționăm să continuăm procesul acesta de creșteri salariale într-un ritm rapid”, se arată în comunicatul postat pe site-ul CN Poşta Română.

Nici în judeţul Vaslui, activitatea Poştei Române nu a fost perturbată, oficiile şi factorii lucrând după programul obişnuit, inclusiv în perioada în care ar fi trebuit să aibă loc greva de avertisment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.