Nouă oportunitate pentru primării: Programul „Apă – canal” al Administrației Fondului pentru Mediu

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat lansarea Programului vizând sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate, așa numitul Program „Apă-canal”, prin publicarea, pe site-ul propriu, a Ghidului de finanțare. Sesiunea de depunere de proiecte va demara pe 5 aprilie 2024 și s-ar putea finaliza mult înaintea termenului limită, 6 mai 2024, prin epuizarea fondurilor. Primăriile care doresc să acceseze finanțare 100% nerambursabilă trebuie să se grăbească să pregătească proiectele, cu atât mai mult cu cât pentru regiunea Nord Est, din care face parte și județul Vaslui, alături de Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ și Suceava, a fost alocată o sumă de 253.999.212 lei, cât pentru 21 de comune sub 5.000 de locuitori…

În perioada 5 aprilie 2024, ora 10.00 – 6 mai 2024, ora 23.59, sau până la epuizarea bugetului, unitățile administrativ-teritoriale (UAT) se pot înscrie în cadrul Programului vizând sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate – Apă-canal derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Este vorba de posibilitatea accesării de finanțări pentru îmbunătățirea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare, pentru anul 2024, bugetul alocat acestui program fiind de 1,5 miliarde lei. Programul are caracter multianual şi se desfăşoară la nivel naţional, pe regiuni, suma alocată la această primă sesiune de depunere de cereri de finanțare pentru regiunea regiunea Nord Est, din care face parte și județul Vaslui, alături de Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ și Suceava, fiind de 253.999.212 lei.

În cadrul programului se finanțează tipurile de investiții care vizează atât înființarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare, cât și extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și sistemelor de canalizare existente. Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi. Finanţarea se acordă din fondurile alocate regiunilor, în funcţie de categoria unităţii administrativ – teritoriale din care face parte solicitantul, după cum urmează: 12.000.000 lei cu TVA pentru UAT cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori; 20.000.000 lei cu TVA pentru UAT cu o populație cuprinsă între 5.000 – 10.000 de locuitori; 30.000.000 lei cu TVA pentru UAT-uri cu o populație mai mare de 10.000 de locuitori; iar în cazul județelor și asocierilor fără personalitate juridică, finanțarea se acordă în funcție de numărul și categoria UAT cuprinse în proiect, prin însumarea valorilor corespunzătoare.

Înscrierea în cadrul programului se va realiza prin intermediul aplicației informatice în limita a 200% din bugetul alocat sesiunii. Din acest motiv, sunt șanse mari ca bugetul să fie foarte repede epuizat, astfel că primăriile care doresc să-și modernizeze ori să înființeze noi rețele de alimentare cu apă sau canalizare vor trebui să se miște repede și să aibă proiectele pregătite. Ghidul de finanțare a programului a fost publicat în Monitorul Oficial și pe site-ul AFM, astfel că toți cei interesați pot să parcurgă condițiile pe care trebuie să le îndeplinească și documentele necesare înscrierii în program.

Un proiect poate presupune atât lucrări destinate sistemelor de alimentare cu apă, cât și lucrări destinate sistemelor de canalizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.