În curând, noi staţii de încărcare a vehiculelor electrice în Vinderei și Bârlad

Săptămâna trecută, Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat o nouă listă cu dosare aprobate în cadrul Programului Stații de reîncărcare cu putere normală. a vehiculelor electrice. Între cele 76 de dosare aprobate se numără și cele depuse de primăriile Vinderei și Bârlad, pentru realizarea a 5, respectiv 25 de astfel de staţii. Un alt proiect, al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Euronest”, nu a primit finanţare decât pentru staţiile ce ar urma să fie amplasate pe teritoriul judeţului Bacău, nu și pentru cele din Vaslui și Botoșani, pentru că a lipsit o Hotărâre a Consiliului Judeţean.

În perioada 14 noiembrie 2022 – 23 ianuarie 2023, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a avut deschisă o sesiune de înscriere în cadrul Programului privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi/sau hibrid plug-in în localităţi, prin instalarea de staţii de reîncărcare cu putere normală, cu o alocare totală de 500 de milioane de lei. Potenţialii beneficiari puteau fi, între alţii, autorităţi publice locale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară.

Recent, AFM a anunţat publicarea unei noi liste care conţine 76 de dosare acceptate în valoare de 75.031.547,49 lei, precum și allistei cu 32 de dosare respinse. Între autorităţile locale care au reușit să obţină finanţare în cadrul acestui Program se numără și cele din Vinderei și Bârlad. Astfel, municipiul Bârlad a accesat suma de 1,5 miliarde, în vederea amplasării a nu mai puţin de 25 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice, în timp ce în comuna Vinderei vor fi amplasate 5 astfel de staţii, finanșarea obţinută de la AFM în acest scop fiind de 299 mii lei. Cu acești bani, urmează nu doar a fi achiziţionate și amplasate staţiile de încărcare, fiind acoperite în proporţie de 100% și cheltuielile privind efectuarea de lucrări pentru asigurarea cu energie electrică necesară funcţionării obiectivului de investiţie, cheltuielile aferente racordării la reţeaua de energie electrică; realizarea şi instalarea panourilor de informare; TVA; achiziţia şi montajul sistemului de panouri fotovoltaice; proiectare, asistenţă tehnică şi studii; consultanţă; taxe pentru acorduri, avize conforme şi autorizaţia de construire.

O altă cerere de finanţare care presupunea amplasarea mai multor staţii de încărcare pe teritoriul judeţului Vaslui a fost cea depusă de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Euronest” (ADIE), însă suma nerambursabilă solicitată a fost diminuată cu valoarea aferentă a 33 de staţii, cele propuse pentru judeţele Vaslui și Botoșani. Motivul: nerezolvarea în totalitate a solicitării de remediere cu privire la „Declaraţia solicitantului” din care să rezulte că s-a asigurat ca fiecare unitate administrativ – teritorială inclusa în cererea de finanţare are aprobată „Hotărârea Consiliului Judeţean”, cu aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico – economici pentru proiectul respectiv și acordul privind asigurarea contribuţiei financiare necesare realizării proiectului. În aceste condiţii, ADIE a primit finanţare de doar 900.000 lei, pentru înfiinţarea a 15 staţii în judeţul Bacău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.