Liber la traseismul politic: aleșii locali pot să-și schimbe partidul fără a-și pierde mandatul

Primarul Bârladului Dumitru Boroș și viceprimarul Vasluiului Lucian Braniște, ambii aleși, în 2020, pe listele PNL, pot candida fără grijă pe listele PSD: nu-și vor pierde mandatele. La fel, orice alt primar, președinte de consiliu județean, consilier local sau județean va putea candida pe listele oricărui partid, urmând a rămâne în funcție până pe 27 septembrie 2024 sau până la validarea noilor mandate de aleși locali. Practic, coaliția PSD-PNL a validat, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, traseismul politic de dinaintea alegerilor locale din 9 iunie.

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024. Acesta este actul normativ ce stabilește regulile de desfășurare a alegerilor locale și europarlamentare. Perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie 2024 vor începe la 12 martie și se vor încheia în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, perioada electorală fiind astfel mărită de la 75 la 90 de zile. Între altele, actul normativ prevede și faptul că o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015. Viitorii alleși locali vor intra în funcție după 27 septembrie 2024, dată de la care se pot constitui consiliile locale și cele județene

Noua ordonanță are și prevederi cu privire la actualii aleși locali. „Persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dețin un mandat de ales local, se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile autorităților administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, fără să le înceteze (…) mandatul deținut, pe care îl pot exercita până la momentul intrării în exercițiul mandatului autorităților administrației publice locale alese în anul 2024”, se arată la articolul 33 al Ordonanței de Urgență recent aprobată de Guvern. „Având în vedere că există un decalaj până la constituirea noilor autorități alese, primarii, președinții de consiliu județean, respectiv consilierii locali, consilierii județeni dacă consideră că așa este bine pentru bunul mers al lucrurilor să poată să candideze din partea altui competitor politic, fără să-și piardă mandatul de ales local. Această interdicție, această posibilitate de migrare politică de la un partid politic la altul este posibilă numai pentru că este vorba de un decalaj între iunie, când se desfășoară alegerile, și probabil începutul lunii octombrie, când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv județene, iar consilierii validați, odată constituit consiliu, să depună jurământul. Este o decizie care a fost asumată în guvern pentru a da posibilitatea acestora să candideze în alegeri. Altfel s-ar fi putut înțelege că li se restrânge dreptul de a candida, limitând doar la partidul care l-a desemnat acum patru ani de zile”, a explicat Toni Greblă, președintele al Autorității Electorale Permanente.

Ulterior alegerilor locale din iunie, pentru noul mandat, persoanele care au candidat în condițiile alin. (1) și care au fost declarate alese, pot fi validate, depun jurământul și intră în exercițiul mandatului, conform art. 34, sub condiția apartenenței acestora la partidul politic din partea căruia au candidat sau pe listele cărora au fost alese. Astfel, odată aleși pe 9 iunie, nimeni nu va mai putea schimba partidul, cu riscul pierderii mandatului! „De la data intrării în vigoare a ordonanței, cei care vor să candideze – consilier, primar, președinte de consiliu județean – în numele altui partid decât cel cu care a câștigat alegerile în 2020, acesta este liber să o facă, are la dispoziție 25 – 35 de zile până înainte cu 45 de zile de la data alegerilor, mai bine zis, are această posibilitate să-și depună candidatura în numele altui partid. El nu pierde mandatul în care își exercită atribuțiile în prezent, până la data constituirii noului consiliu, respectiv depunerii jurământului de către primar, președinte de consiliu județean, el nu poate să-și mai schimbe partidul în numele căruia a candidat la alegerile din 9 iunie și evident că nici după data în care va începe exercitarea noului mandat nu va avea voie să-și mai schimbe partidul cu care a participat în alegeri, sub sancțiunea demiterii, încetării mandatului de primar, respectiv președinte al consiliului județean”, a mai explicat Toni Greblă. 

Practic, vor fi multe cazuri în care un primar sau un consilier local sau județean va încheia actualul mandat ca reprezentant al unui partid și va începe noul mandat cu altă coloratură politică.

Cei din opoziție nu sunt de acord cu aceste prevederi și susțin că astfel vom asista la o migrație, în special a aleșilor USR, AUR, mai puțin şi alte partide mai micuțe, din genul PMP, către PNL și PSD. Deja au anunțat că vor contesta acest act normativ la Curtea constituțională, însă noua OUG își va face până atunci efectele, așa cum recunoștea și președintele AEP.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.