Pentru a marca împlinirea a 47 de ani de la marele cutremur din 1977, când au murit peste cinci mii de persoane, iar zeci de mii de clădiri din întreaga ţară s-au prăbuşit, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Vaslui invită toţi cetăţenii judeţului Vaslui să ia parte la un exerciţiu de pregătire de amploare, prin simularea unui cutremur. Exerciţiul va avea loc luni, 4 martie 2024, de la ora 10.00, în toate instituţiile publice şi şcolile din judeţ. Totodată ISU lansează şi o provocare cetăţenilor, ca aceştia să se comporte ca în cazul unui cutremur real. „Trimite-ne o fotografie din timpul acţiunii cu cineva care participă şi se protejează ca şi când s-ar produce un cutremur. Fotografiile cu cele mai multe aprecieri în mediul online vor fi premiate de pompieri!”, anunţă col. Cătălin Ioan Onoieriu, inspectorul şef al ISU „Podul Înalt” al judeţului Vaslui.
Pe 4 martie 2024, dată care marchează 47 de ani de la cutremurul din 1977, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui invită toţi cetăţenii judeţului Vaslui să ia parte la un exerciţiu de pregătire de amploare, prin simularea unui cutremur.
Astfel, la ora 10.00 toţi cetăţenii, oriunde s-ar afla, la serviciu, acasă, la şcoală etc., trebuie să se comporte ca în cazul producerii unui cutremur real, timp de 1 minut. „Nu este necesar să întrerupeţi alimentarea cu utilităţi (curent electric, apă, gaz) sau alte măsuri posibile în caz de cutremur. Nu este necesară nici evacuarea din clădiri. Scopul principal al acestei simulări este de a pregăti populaţia, aşadar, vedeţi această acţiune ca pe o oportunitate de a învăţa ce trebuie să faceţi înainte, în timpul dar şi după cutremur”, se arată în comunicatul transmis de ISU „Podul Înalt” al judeţului Vaslui.
„Am dori să informăm cetăţenii judeţului Vaslui cu privire la modul în care trebuie să ne comportăm în caz de cutremur şi să le transmitem că nu este bine să răspunzi instinctului de a ieşi din locuinţă sau de a aprinde lumina înainte de a verifica dacă nu sunt scurgeri de gaze. De aceea, provocăm cetăţenii judeţului ca pe 4 martie, la ora 10.00, timp de un minut să se comporte exact ca şi cum ar avea loc un cutremur real, pentru a afla care este cel mai sigur loc pentru a se adăposti în locaţia respectivă. La acest exerciţiu vor participa atât angajaţii din instituţiile publice, şi ai unităţilor de cult, cât şi elevii din ciclul preşcolar, primar şi gimnazial de la toate unităţile de învăţământ din judeţ”, a declarat col. Cătălin Ioan Onoieriu, inspectorul şef al ISU „Podul Înalt” al judeţului Vaslui.
Pentru a face exerciţiul mai atractiv, conducerea ISU Vaslui a anunţat şi un inedit concurs: „Trimite-ne o fotografie din timpul acţiunii cu cineva care participă şi se protejează ca şi când s-ar produce un cutremur. Pe pagina noastră de facebook o să postăm toate fotografiile primite. Fotografiile pot fi adaugate direct pe pagina evenimentului Facebook, împreună cu comentariul dumneavoastră. Fotografiile cu cele mai multe aprecieri în mediul online vor fi premiate de pompieri!”
Ca un preambul la exerciţiul de luni, 4 martie, ISU „Podul Înalt” al judeţului Vaslui reaminteşte cetăţenilor principalele reguli esenţiale în caz de cutremur:
„1. Identifică cel mai sigur loc unde te poţi adăposti
(ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.)
2. Discută cu familia sau cu colegii de la locul de muncă şi stabiliţi cum veţi proceda.
3. Identifică modalitatea de a întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
4. Pe timpul cutremurului adăposteşte-te în locul stabilit (Jos! Protejează-te! Ţine-te!)
5. Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite (deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra).
6. După cutremur acordă primul ajutor celor afectaţi şi întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
7. Asiguraţi-vă că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă!
În lipsa unor astfel de posibilităţi, vă puteti proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele, pe lateral, capul.
Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave.
ATENŢIE! Lucrurile acestea îţi pot salva într-o zi viaţa!”.