Direcția Agricolă: Acţiuni de verificare a conformităţii legumelor şi fructelor proaspete provenite din import

Controlul de conformitate cu standardele de calitate este unul din elementele de bază indispensabile, care asigură o funcţionare corectă a organizării comune de piaţă a sectorului de legume şi fructe proaspete.

În cadrul standardelor de calitate a legumelor şi fructelor proaspete, conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vânzare, prin caracteristicile vizuale (prospeţime, calibru, formă şi culoare) şi de condiţionare (sortare, ambalare, etichetare şi prezentare) ale acestora.

Una dintre principalele atribuţii ale Inspecției de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea și Valorificarea Legumelor și Fructelor din cadrul D.A.J. Vaslui este efectuarea controlului de conformitate cu standardele de comercializare la legumele şi fructele proaspete, la export şi import.

În acest sens, în primele 2 luni ale anului 2024 au fost desfăşurate 61 de acţiuni de verificare a conformităţii legumelor şi fructelor proaspete provenite din import – ţări extracomunitare, la solicitările agenţilor economici (importatori).

Ȋn total au fost verificate 61 loturi, din care:

12 loturi / 236.618 kg mere în stare proaspătă – soiuri Idared și Golden delicious, cal.I – origine Republica Moldova,

49 loturi / 956.080 kg struguri de masă în stare proaspătă – soiuri Moldova și Alb de Suruceni, cal.I – origine Republica Moldova,

 având destinația de consum în stare proaspătă, pe piaţa internă a României.

Acțiunile au fost desfășurate în colaborare cu Autoritatea Vamală Română – Direcţia Regională Vamală Iaşi – Biroul Vamal de Interior Vaslui și, urmare a respectării prevederilor standardelor de calitate pentru loturile de fructe proaspete controlate, au fost emise, în total, 61 certificate de conformitate pentru import.

Menţionăm faptul că, nu au fost solicitări pentru efectuarea controlului de conformitate privind standardele de comercializare la legume și fructe proaspete destinate exportului.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.