În Săptămâna Protecției Civile în România și în contextul împlinirii a 47 de ani de la marele cutremur din 1977, municipalitatea vasluiană își notifică cetățenii cu privire la obligativitatea de a-și asigura locuințele, inclusiv de serviciu sau sociale. „Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei”, anunță Serviciul Finanțe Publice Locale, într-un comunicat. Costul unei polițe de asigurare este de 130 lei/an, pentru locuințele de tip A (gen apartamente de bloc sau case de cărămidă arsă), respectiv 50 lei/an pentru locuințele de tip B.

Deși în România doar circa o cincime dintre locuințe au asigurare obligatorie, până acum nu s-a auzit despre amenzi primite pentru nerespectarea acestei obligații stabilite încă din 2008, prin Legea nr. 260. Totuși, în caz de dezastre care afectează total sau parțial locuințele, proprietarii nu pot fi despăgubiți nici de stat, nici de societățile de asigurare. Mai mult, înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării.
În aceste condiții, Primăria municipiului Vaslui notifică periodic cetățenii cu privire la obligativitatea asigurarea locuințelor, chiar și în cazul celor sociale, de serviciu, locuinţă de intervenţie, locuinţă de necesitate, locuinţă de protocol sau casă de vacanţă. „În conformitate cu prevederile art. 3 din Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundațiilor, vă reamintim faptul că persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale. Vă rugăm să procedaţi la îndeplinirea obligaţiei de încheiere a poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor, având în vedere faptul că, (…), constituie contravenţie nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor prevăzute la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 260/2008 şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.
Menţionăm că poliţa de asigurare/contractul de asigurare nu se depune la Serviciul Finanţe Publice Locale a Municipiului Vaslui, instituţia noastră având posibilitatea de a efectua verificări în baza de date a PAID”, se arată în comunicatul postat pe site-ul municipalității.
Aceste asigurări obligatorii PAD pot fi emise de societatea de asigurare Pool-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAID) sau prin intermediul societăţilor de asigurare autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Sunt acoperite pagube în cazul inundațiilor din cauze naturale, cutremurelor sau a alunecărilor de teren. Pentru alte riscuri, cum ar fi furtuni, căderi de grindină, avalanșe de zăpadă, provocate de greutatea zăpezii, căderea accidentală a corpurilor sau aluviunile produse de inundații, incendii, explozii, inundații cauzate de vecini ori de defecțiunile instalațiilor sanitare, pagube cauzate de trăsnet ori în caz de furt sau pentru sume asigurate peste sumele asigurate prin poliţa PAD, se pot încheia asigurări facultative pentru locuinţe.
Se consideră locuinţe construcţiile destinate locuirii permanente sau temporare, care sunt alcătuite din una ori mai multe camera de locuit, cu dependinţele, dotările și utilităţile necesare care sunt legate structural. Tipurile de locuinţe pentru care se încheie asigurări obligatorii sunt următoarele: Tip A – construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic; Tip B – construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Nu intră sub incidenţa PAD anexele, dependinţele, dotările și utilităţile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată și nici bunurile din interiorul locuinţei, precum nici locuințele situate în clădirile expertizate tehnic în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic.
Costul unei asigurări obligatorii a locuinței este, pentru o locuință tip A, de 130 lei /an pentru o sumă totală asigurată de 100.000 lei, iar pentru o locuință tip B, de 50 lei/an, pentru o sumă asigurată de 50.000 lei
Contractul PAD este valabil pe o perioadă de cel puțin 12 luni, cu începere cel mai devreme de la ora 0.00 a celei de a cincea zile calendaristice de la data la care s-a emis contractul de asigurare.
În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei. Amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor sunt încasate integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului.