Peste 25 de mii de elevi vasluieni vor beneficia de Programul Național „Masă Sănătoasă”

Miercuri, Guvernul României a aprobat o Hotărâre privind repartizarea pe unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale şi pe unități de învățământ a sumei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2024, pentru finanţarea Programului Naţional „Masă Sănătoasă”. Între cele 1.223 de unități școlare ai căror elevi vor beneficia gratuit de o masă caldă sau un pachet alimentar în fiecare zi de curs se numără și 24 de școli și 3 licee vasluiene, numărul beneficiariilor depășind 25 de mii.

În decembrie, Ministerul Educației punea în discuţie publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind continuarea și în 2024, a programului „Masă caldă pentru elevi”, cu redenumirea lui în „Masă Sănătoasă”, cu păstrarea numărului de 450 de unităţi de învăţământ beneficiare și a listei pe care figurau și 9 școli și 3 licee vasluiene. Aprobarea respectivului proiect de hotărâre a întârziat, însă tot răul spre bine, pentru că ulterior Ministerul Educației a întocmit și pus în dezbatere publică un alt proiect de act normativ care a triplat numărul școlilor ai căror elevi vor beneficia în fiecare zi de curs a acestui an de o masă caldă sau un pachet alimentar.

Ieri, 28 februarie 2024, Guvernul a aprobat continuarea în acest an a programului și alocarea financiară necesară. Este vorba de o sumă totală de aproximativ 1,02 miliarde lei alocată pentru 1.223 de unități sau subdiviziuni administrative-teritoriale pentru finanțarea Programului Național „Masă Sănătoasă”, în perioada activităților didactice în anul 2024. Banii se alocă din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și Municipiului București. „Decizia Executivului este conformă prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2003 și asigură continuarea Programului Național Masă Sănătoasă, astfel încât toți preșcolarii și elevii din România să aibă acces echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate, prin măsuri rapide și coerente de intervenție integrată pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar”, se arată în comunicatul postat pe site-ul guvernului.
Între cele 1.223 de unități de învățământ preuniversitar beneficiare ale acestui program se află și 27 de unități vasluiene în care învață 25.057 elevi. Este vorba de Școala Gimnazială ,,Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, Colegiul Economic ,,Anghel Rugină” Vaslui, Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” Fălciu, Liceul Tehnologic ,,Ghenuță Coman” Murgeni, Școala Gimnazială ,,Anastasie Panu” Huși, Școala Gimnazială ,,Teodor Juncu” Băcești, Școala Gimnazială ,,Ion Murgeanu” Zorleni, Scoala Gimnazială Nr. 1 Bogdana, Școala Gimnazială Nr. 1 Cepești, Școala Gimnazială „Profesor Ioan Dănilă” Ghermănești, Școala Gimnazială „Sfântul Andrei” Tăcuta, Școala Gimnazială Nr. 1 Văleni, Școala Gimnazială Nr. 1 Voinești, Școala Gimnazială Nr. 1 Iana, Școala Gimnazială ,,Horia Stamatin” Bogdănești, Școala Gimnazială „George C. Dragu” Coroiești, Școala Gimnazială „Anastasie Fătu” Berezeni, Școala Gimnazială Nr. 1.Alexandru Vlahuță, Școala Gimnazială Nr. 1 Gherghești, Școala Gimnazială „Constantin Rotaru” Târzii, Școala Gimnazială „Ion Creangă” Huși, Școala Gimnazială Nr. 1 Crețestii de Sus, Școala Gimnazială Nr. 1 Băcani, Școala Gimnazială „Mihai David” Negrești, Școala Gimnazială Nr. 1 Stănilești, Scoala Gimnazială Nr. 1 Sălceni și Școala Gimnazială „C. Asiminei” Duda-Epureni, ai căror elevi vor primi în fiecare zi de școală un prânz gratuit al cărui cost zilnic este de de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Meniul zilnic ar trebui să conțină o supă, felul doi și o salată de fructe, în cazul școlilor unde există cantină sau unde, așa cum este și cazul unităților din municipiul Vaslui, autoritatea locală va contracta în regim de catering, ori, acolo unde nu este posibil, un pachet de alimente. Dacă primăriile doresc să acorde o masă mai bogată elevilor, pot suplimenta financiar acest Program, de la bugetul propriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.