Bârlădean prins fără permis la volan. Îi fusese reținut pentru consum de alcool

Polițiștii Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au reținut un bărbat, în vârstă de 52 de ani, din municipiul Bârlad, județul Vaslui, bănuit de comiterea unor infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

La data de 30 ianuarie 2024, ora 18.30, polițiștii Biroului Rutier Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Alexandru Vlahuță, din municipiul Bârlad, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 52 de ani, din Bârlad.

Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au stabilit că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Totodată, în cauză sunt efectuate cercetări, după ce la data de 4 septembrie 2023, bărbatul a fost depistat conducând un autovehicul pe strada Siret, din municipiul Bârlad, în timp ce s-ar fi aflat sub influența alcoolului. Atunci, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.51 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La data de 31 ianuarie 2024, în baza probatoriului administrat, polițiștii Biroului Rutier Bârlad au reținut persoana bănuită, pe o perioadă de 24 ore. Acesta urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, pentru dispunerea unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii rutieri din Bârlad, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Extras din Codul Penal

Articolul  335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. 

Articolul  336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Reamintim cetățenilor că,

Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

CONDUCEȚI CU GRIJĂ !

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.