„România rămâne sursa principală pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale în Europa”

„România rămâne sursa principală pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale în Europa”, a spus Raisa Enachi, deputat ales în județul Vaslui din partea AUR, în cadrul conferinţei cu tema „Trafficking in Human Beings (THB) for the purpose of sexual exploitation”, eveniment organizat de Ambasadele Franţei şi Suediei la Bucureşti, la care a participat în calitate de secretar al Comisiei pentru egalitate de şanse şi membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaților.

„De 30 de ani, România este ţara de origine a celor mai multe persoane traficate în Uniunea Europeană. După definiţie, traficul de persoane înseamnă «recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea ori primirea unei persoane, prin ameninţare, violenţă sau prin alte forme de constrângere, în scopul exploatării acestei persoane». Sărăcia şi lipsa de educaţie ne-au adus în punctul în care femeile, tinerele şi copiii sunt exploataţi sexual sau transformaţi în sclavii unor traficanţi nemiloşi. Cine reuşeşte să scape din lanţul infracţional, rămâne cu traume greu de vindecat, cele mai multe victime trăind cu teama permanentă că vor fi prinse şi traficate din nou”, a precizat deputatul AUR de Vaslui.

Pandemia nu a stopat sau diminuat această ameninţare, multe categorii sociale rămânând, în continuare, vulnerabile, cu precădere cele din zonele defavorizate. Femeilor şi tinerelor traficate le sunt încălcate drepturile fundamentale, inclusiv dreptul la libera circulaţie şi interzicerea tratamentelor crude, inumane sau degradante.

Raisa Enachi a mai puncat faptul că: „Aşa cum arată rapoartele din ultimii cinci ani, traficanţii de persoane exploatează victimele din România în străinătate, ţara noastră rămânând sursa principală pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale în Europa. Deşi distanţarea fizică afectează cererea pentru săvârşirea acestei infracţiuni de trafic de persoane în scopul exploatării sexuale, apar noi forme de exploatare sexuală şi abuz sexual cu precădere în mediul on-line. Pentru a ajuta la reducerea vulnerabilităţii trebuie să asigurăm accesul victimelor la reţelele de securitate socială, la protecţia veniturilor şi la servicii de bază, precum: asistenţă medicală, asistenţă psihologică, servicii de angajare. Lipsa fondurilor guvernamentale pentru servicii de asistenţă şi protecţie ale ONG-urilor a fost în continuare o problemă. Deşi guvernul s-a bazat pe ONG-uri pentru a furniza asistenţă victimelor, nu a alocat fonduri direct acestora, ca urmare a unei prevederi legislative ce nu permite finanţarea directă. Guvernul nu a impus standarde minime obligatorii de calitate a asistenţei oferite victimelor, drept urmare, asistenţa oferită a variat extrem de mult de la o instituţie la alta, chiar dacă legea prevede acordarea de îngrijire psihologică şi medicală pentru toate victimele. Cu toate acestea, guvernul nu a asigurat mai mult de o şedinţă de consiliere psihologică şi nu a acoperit nici costul serviciilor medicale de urgenţă”.

„Trebuie să continuăm împreună lupta împotriva traficului de carne vie, inspirându-ne din bunele practici implementate deja în Franţa şi în Suedia, pentru a reuşi să reducem numărul persoanelor traficate, dar şi pentru a creşte gradul de protecţie şi reintegrare socială a victimelor. Pentru combaterea acestui flagel, în calitate de membru al Comisiilor Juridică şi a Egalităţii de şanse din Parlamentul României, vă asigur că voi susţine demersuri legislative, promovarea politicilor şi a programelor publice ce vor limita traficul de personae”, a concluzionat Raisa Enachi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.