Muzică de operă în colecțiile Bibliotecii Județene

Sala Mediateca a Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui deține o impresionantă colecție de muzică de operă pe diferite suporturi: CD, DVD, Discuri pe vinil.

Opera este un gen muzical, denumită deseori teatru liric, în care întreaga acțiune se desfășoară total sau predominant utilizând muzică și cântat.

Opera utilizează multe dintre elementele teatrului vorbit sau dramatic, precum ar fi scenariul, costumele, decorurile, mișcarea scenică și interpretarea.

Întrucât mesajul operei este transmis preponderent prin muzică, la calitățile vocale primordiale ale interpreților se adaugă întotdeauna un ansamblu de instrumentiști de acompaniament al cărui complexitate poate varia între a unui ansamblu minimal, de tipul unui trio, cvartet sau cvintet, până la o orchestră simfonică completă. Uneori, și în special în cazul operei franceze, pentru cea mai mare parte a istoriei sale, spectacolul de opera include și ample scene de balet.

Opera s-a detașat ca gen muzical și teatral aparte în Italia anilor 1600, ca unul din produsele artistice și intelectuale ale amplei și puternic influentei mișcări artistice a barocului, dar a atins culmile sale de rafinament și perfecțiune în secolele ulterioare, al VIII-lea și al XIX-lea, reverberând puternic până în XX, fiind generată și perpetuată mai ales de compozitorii austrieci, germani și cei italieni.

Primele spectacole de operă din România datează din secolul al XVIII-lea și au fost susținute de trupe străine. Opera Română, ca instituție, există din 1885, când era o trupă particulară, fondată de George Stephănescu. Opera Română ca instituție publică a fost înființată pentru prima data la Cluj, în anul 1919.

Pentru audiții muzicale vă așteptăm la Sala Mediateca, de luni până vineri, între orele 8:00-16:00.

Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.