În luna decembrie inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor control muncă nedeclarată și control relații de muncă, la dispoziția Inspecției Muncii au efectuat acțiuni de prevenire și control împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcției Sanitar Veterinare și Siguranței Alimentelor Vaslui și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, având ca obiectiv principal verificarea modului de respectare de către angajatori și salariații acestora a prevederilor Legii nr. 55/2020 – privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acțiunile comune s-au desfășurat în zilele de vineri, sâmbăta și duminica sub coordonarea Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui și au vizat în principal locațiile aglomerate: restaurantele, barurile, cluburile, cafenelele, hotelurile, motelurile și pensiunile cu terase, piețele agroalimentare, centrele comerciale și sălile de jocuri din județul Vaslui.
De asemeni, inspectorii de muncă au continuat activitatea de control având ca obiective principale identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă: timp de muncă și repaus, salarizare, contracte de muncă – încheiere, modificare, suspendare și încetare, ș.a.
În luna decembrie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 98 de controale la 98 de angajatori. Din cele 98 de controale efectuate, 97 de controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.
Sancţiuni aplicate
a) Sancţiuni pentru munca nedeclarată
În acest context în luna decembrie au fost identificați 2 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Cei doi angajatori foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă. Au fost identificate 3 persoane care prestau muncă nedeclarată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna decembrie fiind de 60.000 lei.
În luna decembrie, în domeniul relațiilor de muncă în total au fost aplicate 9 de sancțiuni contravenționale, din care 5 de amenzi în valoare de 69.500 lei și 4 avertismente. Au fost trasate un număr de 121 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
In luna decembrie 2020, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă, au efectuat vizite de inspecţie la 48 de angajatori şi au încheiat 48 de procese verbale de control, fiind constate un numar de 54 de neconformităţi.
In urma vizitelor de inspecţie efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă, în luna decembrie 2020 au fost constatate 54 de neconformităţi, acestea fiind, în principal:
– nu se realizează triajul epidemiologic a lucratorilor şi persoanelor care au acces în spaţii închise, pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-Co-2;
– este permis accesul persoanelor şi desfăşurarea activităţii în spaţii închise fără mască de protecţie;
– angajatorii nu au elaborat instrucţiuni cu privire la acţiunile şi măsurile ce trebuiesc respectate în vederea prevenirii infectării cu noul coronavirus;
– lucrătorii nu au fost informaţii cu regulile şi măsurile ce trebuiesc respectate în vederea prevenirii infectării cu noul coronavirus;
– angajatorii nu au realizat măsurile dispuse în procesele verbale de control încheiate anterior;
– echipamentele de munca (instalaţii de ridicat) sub incidenţa ISCIR nu sunt autorizate la termenele scadente;
– lucrătorii nu sunt informaţi şi instruiţi cu riscurile şi măsurile de securitate specifice activităţii desfăşurate;
– angajatorii nu au impus folosirea măştilor de protecţie şi efectuarea triajului epidimiologic la începutul programului;
– nu sunt respectate cerinţele de securitate în vederea prevenirii electrocutării în utilizarea echipamentelor de muncă acţionate electric;
– echipamentele de muncă nu sunt prevăzute cu dispozitive de protecţie;
– lucrătorii nu sunt examinaţi medical în vederea stabilirii aptitudinii în muncă.
Sancţiuni aplicate
Pentru neregulile constatate în urma controalelor şi a cercetării evenimentelor au fost sanctionaţi un numar de 33 de angajatori, fiind aplicate 53 de sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi 3 sancţiuni contravenţionale cu amendă, în valoare de 21.000 lei.
Comunicare, cercetare accidente de muncă şi incidente periculoase
In luna decembrie 2020 au fost comunicate de angajatori 3 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători şi au fost avizate de catre I.T.M. Vaslui şi I.M. Bucuresti, 5 dosare de cercetare în urma cărora, a fost înregistrat 1 accident de muncă mortal şi 4 accidente de muncă care au produs incapacitate temporară de muncă.
Cauze care au dus la producerea accidentelor de muncă:
- angajatorii nu au asigurat cunoaşterea şi respectarea prevederilor legale în domeniul securitatii şi sănătăţii în muncă ;
- lucrătorii nu au respectat măsurile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă dispuse de angajatori;
- lucrătorii nu au fost informaţi cu privire la riscurile la care sunt expusi şi la măsurile de prevenire.
- utilizarea echipamentelor de muncă la activităţi contraindicate care au generat pericol de accidentare.
Relaţia ITM Vaslui cu mass-media
Relaţia I.T.M. Vaslui cu mass-media a fost asigurată permanent, comunicarea şi activitatea de relaţii publice reprezentând activităţi importante de realizare a legăturii instituţiei cu exteriorul.
Aceste activităţi contribuie, pe de o parte, la crearea şi menţinerea unei imagini pozitive a instituţiei în exterior, iar, pe de altă parte, sprijină îmbunătăţirea comunicării interne, în scopul identificării mesajului ce trebuie transmis cât mai corect către public.
De asemenea, I.T.M. Vaslui monitorizează emisiunile informative şi publicaţiile din presa centrală şi locală, pentru a avea o imagine clară asupra instituţiei şi pentru a cunoaşte în orice moment cum se reflectă acţiunile acestei autorităţi în mass-media.
Activitatea susţinută de a comunica eficient cu jurnaliştii a fost marcată de o periodicitate a comunicatelor de presă transmise către mass media.
Compartiment Comunicare şi Relaţii cu Publicul
Inspecţia Muncii
Inspectoratul teritorial de muncă vaslui