„Epoca lui Ștefan cel Mare”

Vă invităm în Holul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui să vizionați expoziția realizată la împlinirea a 546 de ani de la batălia istorică de la Podul Înalt.

Expoziția a fost realizată de Luciana Macovei, bibliotecar la Sala de lectură și periodice și cuprinde cărți din colecțiile Sălii de lectură.

„Deoarece acum 546 de ani pe locul numit Podul Înalt din Jud. Vaslui a avut loc una dintre cele mai importante bătălii ale istoriei medievale românești, am organizat o expoziție de carte pe această temă, structurată în patru părți, cu documente din colecția Sălii de lectură a bibliotecii.

În prima parte am expus cărți de istorie care descriu Bătălia de la Podul Înalt, una dintre cele mai impresionante victorii pe care Ștefan cel Mare le-a obținut în războaiele sale cu otomanii, dar și una dintre cele mai mari înfrângeri pe care le-a suportat vreo armată otomană invadatoare.

Cea de-a doua parte a expoziției cuprinde documente istorice despre viața și activitatea marelui voievod. Ștefan cel Mare este considerat o personalitate marcantă a istoriei României, înzestrat cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar, calități care i-au permis să treacă cu bine peste momentele de criză majoră. Pornind de la realitatea istorică, figura lui Ștefan cel Mare a devenit mitică și legendară tocmai de aceea în partea a treia a expoziției am evocat imaginea voievodului în literatură.

Imaginea sa se proiectează în creațiile folclorice și în literatura cultă dând naștere la însemnate opere istorice. Prezentarea făcută de cronicarii Grigore Ureche sau Ion Neculce, rezumă câteva aspecte ale domniei sale.

În epoca modernă primele creionări ale imaginii luminoase a domnitorului moldovean inspirate din cronici le avem de la M. Kogălniceanu, Alecu Russo, D. Bolintineanu sau N. Iorga. Chipul lui Ștefan cel Mare a fost redat și în opera marilor clasici, astfel au luat naștere „Dumbrava roșie” de V. Alecsandri, „Apus de soare” de Barbu Șt. Delavrancea sau „Frații Jderi” de M. Sadoveanu, opere care încântă posteritatea cu fapte descrise din viața marelui voievod.

Ștefan cel Mare a fost un mare sprijinitor al culturii și bisericii, ctitorind un număr mare de mănăstiri și biserici atât în Moldova cât și în Tara Românească, Transilvania sau la Muntele Athos. Datorită acestui fapt ultima parte a expoziției este constituită din albume care cuprind o parte dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare.

Amintesc doar câteva dintre acestea:

Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Pătrăuți, considerată cea mai veche biserică ctitorită de Ștefan cel Mare,

Mănăstirea Voroneț, una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan, ridicată în doar trei luni și trei săptămâni,

Mănăstirea Putna, unde voievodul și-a pregătit locul de veci, biserica din incinta Mănăstirii Neamț sau Mănăstirea Dobrovăț, ultima ctitorie a voievodului.

Numele „Podul Înalt” a devenit un simbol pentru Vaslui și este folosit în mod obișnuit pentru reprezentările locale.”

Luciana Macovei, bibliotecar,

Sala de lectură și periodice

Lectură plăcută!

Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.