„Credit, credit să-nălțăm!”, cântă la unison autoritățile la acest sfârșit de an, adică Consiliul Județean și Primăria Vaslui. De cealaltă parte, băncile vor ieși la vânat de iepurași în următorii ani și n-ar fi exclus ca urechiații să fie transformați în capre cu clopoței în gură, dacă șefii din administrație nu vor fi atenți la gradul de îndatorare și mai ales la guvernarea actuală, care nu e roșie…

În urmă cu aproape două săptămâni, după discuții interminabile, majoritatea social-democrată din Consiliul Județean Vaslui a aprobat contractarea unui credit de 50 de milioane de lei pentru asigurarea cofinanțării proiectelor europene pentru următorii ani. Înaintea ședinței ordinare, pentru că suntem niște indivizi fără scrupule, am avertizat aici https://vasluiazi.ro/2020/12/06/duios-trecea-umflata-datoria-publica-a-vasluiului/ pe cei bipezi din CJ, că nu e potrivit să te piepteni atunci când te îndrepți cu 150km/oră direct într-un zid. Însă indivizii periculoși ca noi sunt luați mai tot timpul de băieți simpatici. Nu la fel vor fi băncile cu buzunarele vasluienilor, pentru că aceste credite sunt plătite mai mult de către Guvern, dar și din „nazaroabele” noastre prin măriri de taxe și impozite. Sau, o variantă mult mai perversă, cum ar fi umflarea facturilor la apă, datorită „pierderilor” pe rețea. E o variantă, nu săriți, noi n-am spus că se întâmplă acum asta.
Ce știm sigur e că gradul de îndatorare al județului Vaslui a crescut de la 7,19%, cât era în 2013, la 22,07%, în acest an, peste care vine noul credit de 50 de milioane de lei, în condițiile în care celelalte două mai vechi se încheie în 2031 (cel de 20 milioane de euro, contractat în 2008), iar celălalt (de 65 milioane de lei, contractat în 2011) la Paștele cailor, adică atunci când returnezi toți banii în cont, funcționând deci ca un overdraft.
Mai nou, vine și Vasile Pavăl, primarul muncipiului Vaslui, și spune, într-o recentă conferință de presă, că nu este exclus ca municipalitatea să contracteze în următorul an un credit pentru cofinanțarea proiectelor. Când spune un primar că „e posibil să ne împrumutăm”, e ca și cum ți-ar spune doctorul că „e posibil să vă operăm”. În acest moment, gradul de îndatorare al municipiului Vaslui este de 2,4%, cu un credit luat în 2010 pentru închiderea gropii de gunoi.
Deci e posibil să fim operați la buzunare de către autoritățile din administrația publică. Culmea, asta se va întâmpla din cauză că atât CJ, cât și Primăria Vaslui și-au făcut treaba, adică au realizat proiecte de dezvoltare care au nevoie de cofinanțare. S-a lucrat bine, s-au câștigat proiecte cu finanțare europeană sau guvernamentală, fără a se corela cu gradul real de participare financiară locală. Mai pe scurt, nu s-au uitat în buzunar câți bani au pentru contribuiții la proiecte. E bine totuși că „cei mulți”, adică noi, știm exact cât avem de obicei în buzunare, pentru că vrem, nu vrem, suntem specialiști în Teorema lui Fermat: zero lei.