Comisiile parlamentare sunt acele locuri în care aleșii neamului pot face treabă sau dormi nestingheriți. Parlamentarii vasluieni deja au împânzit comisiile și vor decide mai peste tot, adică în domeniul sănătății, în muncă, cultură și economie. Camera Deputaţilor constituie comisii permanente şi poate institui comisii de anchetă sau alte comisii speciale. Se pot constitui, de asemenea, comisii de mediere sau alte comisii comune cu Senatul.
Comisiile permanente sunt formate dintr-un număr de 11 – 33 de deputaţi, cu excepţia Comisiei pentru regulament, care se compune din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar. Numărul membrilor comisiilor permanente se stabileşte, pentru fiecare caz, de către Camera Deputaţilor. Numărul membrilor şi componenţa nominală a comisiilor de anchetă sau speciale se aprobă odată cu constituirea acestora. Un deputat face parte, în mod obligatoriu, dintr-o singură comisie permanentă, cu excepţia membrilor Comisiei pentru regulament, a Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi a Comisiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, care pot face parte şi dintr-o altă comisie permanentă.
De cealaltă parte, comisiile Senatului sunt structuri interne de lucru constituite pentru examinarea, avizarea şi pregătirea proiectelor de lege în vederea dezbaterii în plenul Senatului, precum şi pentru realizarea funcţiei de control parlamentar.
Componenţa comisiilor se stabileşte potrivit configuraţiei politice a Senatului rezultate din constituirea iniţială a grupurilor parlamentare sau prin negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare. Toţi senatorii, cu excepţia preşedintelui Senatului, sunt obligaţi să facă parte din cel puţin o comisie permanentă. Un senator nu poate face parte din mai mult de două comisii permanente, cu excepţia Comisiei pentru regulament.
Fiecare comisie îşi alege un birou, ca organ de conducere, format din preşedinte, vicepreşedinte şi secretar. Comisiile îşi adoptă propriul lor regulament de organizare şi funcţionare, care se supune aprobării Biroului permanent şi se revizuieşte ori de câte ori este necesar. În cadrul Senatului funcţionează comisii permanente, comisii de anchetă, comisii speciale, inclusiv comisii paritare de mediere, sau comisii comune cu Camera Deputaţilor.
Camera Deputaților
Grupul parlamentar PSD a obţinut preşedinţia a opt comisii permanente. Costel Dunava va fi președinte al Comisiei pentru politică economică, Ciprian Constantin Şerban al Comisiei de transporturi, Adrian Chesnoiu va fi președinte al Comisiei pentru agricultură, Simona Bucura Oprescu al Comisiei pentru administraţie, Natalia Intotero conduce Comisia pentru educaţie, Steluţa Cătăniciu – Comisia pentru cercetarea abuzurilor, Gheorghe Şimon – Comisia pentru regulament, Ştefan Moşoiu – Comisia pentru afaceri europene.
Grupul parlamentar al PNL va conduce șase comisii: Comisia pentru buget va fi condusă de Bogdan Huţucă, Comisia de mediu – George Cătălin Stângă, Comisia de sănătate – vasluianul Nelu Tătaru, Comisia de apărare – Constantin Şovăială, Comisia pentru tehnologia informaţiilor – Ion Sabin Sărmaş, Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor – Gigel Ştirbu.
USR PLUS va avea patru comisii permanente. Comisia pentru muncă va fi condusă de Oana Ţoiu, Comisia pentru cultură – Iulian Bulai, Comisia juridică – Mihai Badea, Comisia pentru tineret şi sport – Tudor Pop.
UDMR obține preşedinţia a două comisii. Comisia pentru industrii şi servicii va fi condusă de Bende Sandor şi Comisia pentru politică externă de Biro Rozalia.
Grupul minorităţilor naţionale deţine şefia a două comisii. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale va fi condusă de Iusein Ibram, iar Comisia pentru ştiinţă şi tehnologie va fi condusă de Dragos Zisopol.
AUR va deţine preşedinţia a două comisii: Comisia pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi şi Comisia pentru constituţionalitate. De menționat faptul că acest partid încă nu şi-a nominalizat membrii în comisiile permanente. Iată în ce comisii vor activa deputații de Vaslui:
Tudor Polak (PNL) – Comisia de validare
Eduard Popică (PSD) – Comisia juridică
Adrian Solomon (PSD) – vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială
Irinel Stativă (PSD) – Comisia pentru muncă și protecție socială
Mihai Botez (USR PLUS) – Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare
Nelu Tătaru (PNL) – președinte al Comisiei pentru sănătate și familie
Raisa Enachi (AUR) este singurul deputat vasluian care nu a fost încă distribuită într-o comisie, deoarece partidul său va face nominalizările în zilele următoare, până la sfârșitul anului.
Senat
La Senat, reprezentanţii PSD vor deţine preşedinţia a opt comisii: Comisia pentru constituţionalitate, Comisia pentru politică externă, Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru ape, păduri, Comisia pentru sănătate, Comisia pentru comunicaţii, Comisia pentru drepturile omului, Comisia pentru regulament). Liberalii vor avea președinția a şapte comisii: Comisia juridică, Comisia pentru apărare, Comisia pentru agricultură, Comisia pentru învăţământ, Comisia pentru cultură, Comisia pentru transporturi, Comisia pentru Ştiinţă. USR PLUS deține președinția a patru comisii: Comisia pentru buget, Comisia economică, Comisia pentru muncă, Comisia pentru mediu. UDMR va avea președinția a două comisii: Comisia pentru administraţie publică, Comisia pentru energie. Ultimului partid intrat în Parlament la aceste alegeri, AUR, i-a fost repartizată președinția a două comisii: Comisia pentru comunităţile de români din afara ţării, Comisia pentru cercetarea abuzurilor. Senatorii de Vaslui vor activa în următoarele comisii:
Gabriela Crețu (PSD) – Comisia pentru cultură și media și Comisia pentru afaceri europene
Adrian Busuioc (AUR) – Comisia economică, industrii și servicii, Comisia pentru mediu
Iulian Bîcă (PNL) – Comisia pentru ape, păduri și pescuit.
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?