BIENALA INTERNAŢIONALĂ DE ARTĂ CONTEMPORANĂ „NICOLAE TONITZA”, ediţia a III-a

Lumea artelor şi a muzeelor pot contribui la omagierea, aşa cum se cuvine, a tuturor marilor personalităţi ale ţării, care au contribuit şi contribuie la mai buna cunoaştere a valorii şi talentului acestui popor. Una din marile personalităţi ale României, care a marcat evoluţia artei româneşti a fost, fără îndoială, pictorul Nicolae Tonitza. Născut la Bârlad, la 13 aprilie 1886, viitorul mare artist s-a format la Şcoala de Arte Frumoase din Iaşi, studii continuate, mai apoi, la şcoli de prestigiu şi cu mari profesori la Munchen şi Paris. Încă din timpul vieţii artistul bârlădean s-a bucurat de preţuirea criticilor de artă, dar şi a colecţionarilor şi publicului interesat de artă. Dorinţa de a face ca domeniul artelor să fie cât mai vizibil şi apreciat, l-au determinat pe marele pictor să se implice, fără rezerve, în promovarea vieţii artistice româneşti.

Plecând din Bârlad, în lumea atât de complexă şi de multe ori comlicată a artelor, considerăm că este de datoria noastră să promovăm imaginea acestui mare artist. Organizarea Bienalei la Bârlad ilustrează tocmai dorinţa noastră de a păstra vie contribuţia pictorului la dezvoltarea şi mai buna cunoaştere a culturii româneşti, în general, a artelor plastice în special.

Din nefericire, acest atât de important eveniment suntem nevoiţi să îl organizăm în condiţii cu totul speciale. Iniţial bienala a fost programată, aşa cum era firesc, în luna aprilie, atunci când se marchează ziua de naşterea a marelui pictor, dar datorită stării de urgenţă, în care ne aflam, am fost obligaţi să o amânăm, reprogramând-o la data de 14 noiembrie, atunci când la nivel naţional se dorea organizarea Nopţii Muzeelor. Din nefericire situaţia legată de pandemie este acum chiar mai delicată decât în luna aprilie, în consecinţă evenimentul nu va mai putea fi organizat, cu prezenţa nemijlocită a publicului. Totuşi, informaţii şi imagini din expoziţie veţi putea găsi, începând cu ziua de sâmbătă, 14 noiembrie, în cadrul Nopţii Muzeelor, la adresele:
email:muzeuparvan@gmail.com
http://www.muzeuparvan.ro/
http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan
https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

Iniţiatorii acestui important eveniment sunt Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Consiliul Judeţean Vaslui, Primăria Municipiului Bârlad, Consiliul Local în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România care au plăcerea de a vă invita, să participaţi, într-o manieră mai puţin obişnuită, la cea de-a III-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană N.N. Tonitza. La această ediţie vor fi prezenţi peste 125 de artişti, din numai puţin de 11 ţări, de pe două continente. Este vorba de pictori şi graficieni români şi străini din Republica Moldova, Armenia, Rusia, Macedonia, Spania, Italia, Canada, Lituania, Ucraina, Polonia, Estonia. Juriul bienalei a fost format din prof. univ. dr. Dragoş Pătraşcu – preşedinte, lector universitar dr. Zuzu Caratănase şi pictorul Corneliu Vasilescu – membrii.

De asemenea cei care vor accesa adresele mai sus menţionate vor putea viziona şi o foarte frumoasă lucrare semnată de marele pictor Henri Matisse, lucrare care ne-a fost pusă la dispoziţie, cu generozitate, de marele colecţionar bucureştean George Şerban.

Deşi expoziţia nu va putea fi vernisată în prezenţa publicului, acesta va avea totuşi posibilitate să o viziteze, pe viu, cu respectarea tuturor regulilor în vigoare la acest moment, pe parcursul săptămânilor următoare, cu excepţia zilelor de luni, între orele 8.00 – 16.00.

Începând cu data de 14 noiembrie a.c., iubitorii de artă pot achiziţiona catalogul bienalei de la sediulcentral al instituţiei.

Vă aşteptăm atât în mediul online cât şi la muzeu pentru a viziona lucrările de excepţie care fac obiectul acestei Bienale.

Organizatori: dr. Mircea Mamalaucă, dr. Zuzu Caratănase

Muzeul «Vasile Pârvan» Bârlad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.