USR dă startul depolitizării în învățământ: directorii de școli și inspectorii școlari din Vaslui ar putea avea interzis să ocupe o funcție politică

Un ambițios proiect legislativ inițiat zilele trecute de deputata USR Cristina Iurișniți își propune să „evidențieze foarte clar că imixtiunea politicului în spațiul educațional nu trebuie să existe, funcțiile de conducere, îndrumare și control având rolul de a asigura un act educațional de calitate, fundamentat pe valori și principii lipsite de orice interes politic sau de orice altă natură subiectivă”, cum se arată în expunerea de motive depusă la Camera Deputaților pe 26 octombrie.

Mai exact, este vorba despre un poiect de modificare a Legii educațieie naționale nr. 1/2001, care în 2017 nu a avut succes în Parlament, dar pentru care se speră că, de data aceasta, cu ajutorul contextului politic și prin consultarea publică deschisă până pe 13 noiembrie, să se poată obține o mai mare susținere publică, forțând astfel mâna Parlamentului pentru adoptare.

În fapt, este vorba despre un singur articol de lege care poate schimba spectrul politic în fiecare județ, deoarece mai toți rectorii universităților, directorii de școli și licee fac politică, aparțin unui partid politic și, de cele mai multe ori, dețin funcții politice în cadrul organizațiilor de partid.

„După alineatul (3) al articolului 246 se introduce un nou alineat: Funcțiile prevăzute la alineatul (3) și funcția de director al Casei Corpului Didactic sunt incompatibile cu deținerea de funcții de conducere în cadrul unui partid politic la nivel local, județean sau național, pe perioada exercitării lor”. Aceasta este forma propusă de inițiator.

Modificare legii învățământului va duce imediat la interdicția pentru directorii de școli și inspectorii școlari din țară de a deține funcții politice.

Deputata Cristina Iurișniți se bucură cu siguranță de susținerea deputatului USR de Vaslui, Mihai Botez, care, încă de la începutul mandatului s-a declarat un adept al reformelor în administrație și învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.