Trafic de influență și înșelăciune prin Western Union la Spitalul de Urgență Bârlad și Ambulanța Vaslui

Un buboi de angajări pe nașpa, care a început să coacă la sfârșitul anului trecut prin sesizări făcute de diverse persoane la DNA, s-a spart zilele trecute, lăsându-se cu mandate de arestare pentru doi angajați de la Serviciul de Ambulanță.

Pe 29 octombrie, procurorul de caz din cadrul Perchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, împreună cu polițiștii anticorupție, au pus în executare patru mandate de percheziție la domiciului celor două persoane și la diferite locații folosite de aceștia pentru comiterea faptelor, aflate în cadrul unor instituții publice. Procurorii anticorupție fuseseră sezizați încă din data de 6 decembrie 2019 cu privire la activitatea infracțională a celor două persoane. Astfel, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de cei doi inculpați. Primul reținut, Cătălin Romanic, un angajat al Spitalului municipal de Urgență Bârlad, este acuzată de comiterea a 3 infracțini de trafic de influență și 5 infracțiuni de înșelăciune, iar cea de-a doua, Alina Nanu, angajată a Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, pentru comiterea a 4 infracțiuni de trafic de influență și 4 de înșelăciuni.

Western Union folosit pentru transferul șpăgilor

Celor doi li se impută că, în perioada 2019 – 2020, au pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1000 şi 7000 de euro pentru a le facilita angajarea în cadrul Spitalului municipal de Urgenţă Bârlad, Serviciul judeţean de Ambulanţă Vaslui sau diferite unităţi de învăţământ în calitate de cadre medicale.

Surse din sistemul judiciar ne-au spus că ar fi vorba de o combinație destul de ingenioasă pe care o foloseau cei doi pentru a pierde urma banilor și a nu se face legatură directă cu ei. Celui care urma să dea șpaga i se dădeau nume ale unor persoane aflate în Franța, Germania sau Italia – cei doi ar fi avut diferiți indivizi cu care colaborau și care erau rude cu cei doi, verișori, în special. Cel care dădea șpaga era îndrumat să facă un transfer prin Western Union unei persoane aflate în Franța, spre exemplu, urmând ca ruda să trimită banii, prin alt transfer prin Western Union, celui care primea șpaga, în contul unei așa-zise datorii pe care ar fi avut-o ruda din străinătate. Vom afla, probabil, în cursul zilelor următoare, care era cu adevărat schema completă de înșelăciune.

Procurorul de caz a dispus reţinerea inculpaţilor pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 31 octombrie, Tribunalul Vaslui a dispus cercetarea inculpaților în stare de arest preventiv, pe o perioadă de 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.