6 decembrie, ultimul bal politic. Dar pentru cine?

Peste câteva zile începe campania electorală, după care o să ne liniștim cu un vot care pentru unii va putea însemna începutul sfârșitului. Unii analiști politici din UE sunt de părere că guvernele formate pe timpul acestei pandemii vor fi cele mai longevive, iar partidele care se vor afla la putere și vor gestiona complexele situații socio-economice determinate de Covid se vor întări și, practic, nu vor avea rival mai târziu, contrar concepției istoricilor cum că pandemiile provoacă schimbări politice dese și afectează profund toți factorii politici. Ce va fi, vom vedea.

Până atunci, spectacolul politic în județul Vaslui este gată să înceapă și promite să fie plin de culoare. Ca o paranteză – ultima glumă din mediul jurnalistic autohton: „După alegerile locale, Dumitru Buzatu s-a supărat atât de tare pe liberali, că nici prioritate de dreapta nu mai acordă!” Să fie oare așa? Mulți spun că Buzatu ar vrea să le dea peste bot și liberalilor și useriștilor și că va mobiliza mașinăria de vot PSD și chiar și pe „băieții cu corectoarele din lemn” (mai vechii ciomăgari care alergau liberalii prin comunele județului). Cum ar veni, o adevărată ofensivă social-democrată, ultimul cântec de lebădă al lui Buzatu la ultimul său mandat.

Se abate furtuna răzmeriței pesediste și la Vaslui?

E ușor să-ți închipui asta, dar trebuie privit totul în contextul politic regional și național. În județul vecin, Iași, e răzmeriță totală printre primarii PSD. Dumitru Pantazi, fostul primar de la Pașcani, deși pierzător în alegeri, rămas încă o voce puternică în PSD Iași, cică nici nu-i mai răspunde la telefon lui Maricel Popa, șeful organizației județene. Acesta din urmă a recunoscut zilele trecute cum că „există agitatori în filială”. Alți cinci primari pesediști de comune au transmis deschis conducerii organizației că se vor implica activ în campania electorală, dar pentru …PNL. Supărarea mare vine de la faptul că s-a trecut peste propunerile lor privind candidații pentru Parlament, președintele Marcel Ciolacu întorcând listele, trimițând la Iași oameni de la centru. Marcel Popa speră să-l aibă la sfârșitul acestei săptămâni pe Ciolacu la Iași pentru a liniști organizația, deoarece sondajele arată un mare dezastru, că până și locul doi de pe ambele liste este problematic pentru PSD. În acest timp, useriștii își freacă mâinile de bucurie. Nu numai la Iași, dar și la Vaslui. O să revenim asupra acestui aspect.

În județul Bacău, câștigarea surprinzătoare a Primăriei Bacău de către Alianța PNL-USR PLUS a creat disensiuni și confuzie în cadrul organizației PSD, deși social-democrații s-au regrupat destul de repede, dându-și seama că rezultatele la locale în restul județului sunt destul de bune și îi pot face să spere că vor trimite destui candidați în Parlament.

În Vrancea e jale mare cu Marian Oprișan, care simte cum îi fuge pământul organizației de sub picioare, odată cu șefia Consiliului Județean.

Vasluiul este singurul județ din zona Moldovei unde (încă) este liniște. Asta se datorează în primul rând faptului că, deși listele de candidați pentru Parlament nu au fost exact cele votate de către primarii pesediști, acestea includ totuși preferații majorității primarilor, chiar dacă nu în ordinea pe care ar fi dorit-o ei. La fel de important a fost jocul politic bun la centru al lui Dumitru Buzatu, care nu a lăsat vreun „stranier” de-a lui Ciolacu să fie parașutat în listele sale. Singurul care a mârâit un pic după întoarcerea listelor de către Buzatu a fost primarul Hușului, Ioan Ciupilan, și asta mai mult pentru poziția neeligibilă de pe liste a lui Aurel Căciulă, mare prieten al primarului Ciupilan. Invitat la o emisiune tv, Dumitru Buzatu, l-a „mângâiat” pe Ciupilan, spunând cât de mult îl stimează, ce parteneri buni au fost ei de-a lungul timpului în administrație și că speră că judecata primarului va fi mai presus decât sentimentele de moment. Cam asta le-a spus, în general, tuturor primarilor, direct sau indirect. Aparent, Buzatu i-a împăcat pe candidați, cât de cât pe primari și mai ales s-a împăcat cu sine și cu cei de lângă el, cu care conduce PSD Vaslui. Mai trebuie spus că relația lui Buzatu cu primarii social-democrați este diferită față de alte județe: mulți sunt primari vechi, cu două și chiar trei mandate, devotați partidului și lui Buzatu, deci există o anumită stabilitate venind dintr-o veche gravitație politică. Pe de altă parte, cei mai vechi sunt și cei mai bogați dintre primari, oameni care și-au așezat afacerile, și-au creat un cerc puternic de relații și care vor să fie auziți. Măcar când și când, la alegerile parlamentare, cum ar veni. Acest lucru nu a fost spus direct, dar s-a subînțeles din votul primarilor pentru anumiți candidați la parlamentare. Deci totul pare stabil. Să nu fie stabilitatea de la Waterloo a lui Napoleon, care, încrezător, a câștigat fiecare încleștare, ca la urmă să piardă lupta și apoi totul…

Partidele de dreapta se roagă pentru scorul de la europarlamentare

Și se roagă mai mult cei de la USR-PLUS, care au avut un scor fabulos, pentru prima dată în istorie, în 2019, îngenunchind PSD la Vaslui. Deja deputatul Mihai Botez, președintele Alianței USR PLUS, a început să amintească în emisiuni tv de cele 27 de procente pe care le-a luat la europarlamentare. Și bine face, pentru că se știe că alegerile europarlamentare sunt cele care stau în oglindă cu cele prezidențiale și cele parlamentare, pe când alegerile locale sunt supuse „viciului local” al preferințelor electorale.

Cu siguranță se roagă și ministrul  Nelu Tătaru, dar nu pentru scorul de la europarlamentare, ci pentru ca numărul de infectări să scadă vertiginos în luna noiembrie, iar el să câștige „pe val”, arătând că nu degeaba l-au ales ministru și șef la liberalii din Vaslui.

ALDE și Pro România s-au combinat și adaptat repede jocurilor politice, beneficiind de experiența lui Dan Marian și Daniel Olteanu, care vor să demonstreze că sunt încă voci importante în politica locală.

În plus, Partidului Mișcarea Populară și Partidului Verzilor nu le prea place postura de outsideri și nici nu vor să fie priviți ca „ăia care joacă la redistribuire”. Deci va fi încordare maximă.

Un element important va fi și dominația votului urban/rural, exact ca la europarlamentare. Și aici intervin primarii PSD, majoritari în județ. Dacă aceștia nu-și vor mobiliza votanții, urbanul se va impune și este știut că, aici, electoratul vasluian a început să prefere tot mai mult dreapta. Se va vedea dacă Dumitru Buzatu va reuși să țină în frâu, ca și până acum, organizația PSD și dacă unii primari nu îl vor sabota în chiar ziua alegerilor nemobilizând populația la vot, pentru ca tot ei să îl arate apoi cu degetul pe „Buzatu și lista lui”, ca mari pierzători ai alegerilor. 

În istoria PSD datul la gioale între coechipieri nu numai că nu mai este o excepție, dar începe să devină o regulă. Uitați-vă la Dragnea cum zace în întuneric, luat imediat, a doua zi după ce „tovarășii” și „pretenii” l-au „ajutat” să piardă alegerile europarlamentare prin noncombat generalizat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.