Gata, ne-am pricopsit! Vin americanii cu explozia de dezvoltare!…

Gata, uăi moldovenilor, ne-am saftelit! De acum de abia se trăiește la noi! Ne-a anunțat unu’, zis Andrei Caramitru, un fel de far călăuzitor al progresismului și al tuturor bezmeticilor din această țară care își doresc țări ca afară, pentru că au avut ocazia să viziteze doar marile centrele comerciale ale Vestului, fără să se apropie de nesfâșitele ghetouri și cartierele mărginașe, pentru că, pe banii părinților, au făcut doar excursii bine organizate.

Vin americanii și ne aduc dezvoltare să ne încapă! Ne fac autostrăzi și căi ferate de mare viteză, „Moldova va exploda ca dezvoltare!”, zice băiatul ăsta, care într-o vreme era chiar consilier al președintelui USR Dan Barna. Probabil mai mult noapte: îl ajuta să viseze frumos…

Iar Vasluiul va deveni un Las Vegas, cu singura deosebire că la noi nimeni nu va pierde bani niciodată, doar vom câștiga, ne vom umple de bani și properitate, o vom emana prin toți porii.

Singura noastră grijă de acum înainte ar trebui să fie să nu exagereze americanii ăștia cu îmbogățirea forțată, ca nu cumva să ne pierdem capul și să ajungem – Doamne ferește! – precum cretinache ăsta, băiatul lu’ tăticu, care a studiat economie înaltă, pe banii lui tat-su, pe la școlile Occidentului. Pentru că atât de prost nu devii oricum, universitățile românești nu te pot ajuta decât să atingi o stupiditate medie, demnă doar de statul de deputat sau senator… Cum a putut el să creadă că tot ce zboară se mănâncă …dacă vine dinspre Vest… Vă dați seama în ce lume de poveste trăiește năzdrăvanul, dacă „este absolut epocal și extraordinar”?

Să trecem repede peste penibilul de a te bucura sau a te încânta ideea că vin alții să-ți facă… E ca și cum te-ai bucura că vine vecinul să-ți toarne o alee pentru că tu nu ești în stare și o recunoști deschis. Trecem repede peste ridicolul unor asemenea situații astăzi, nici nu le mai vedem, nu mai avem un asemenea simț și nici vreo urmă de mândrie națională, pentru că așa am devenit: România e o țară penibilă, cu politicieni și presă încântate că „ne dau bani europenii” și „ne fac americanii”. Ei sunt buni de un singur lucru: fac dezbateri… Vai, dar ce dezbateri mai facem! Atât de ample și complexe, încât …încât nu mai înțelegem nimic și mai ales ce se întâmplă cu noi! Doar ce vrem și ne folosește înțelegem fiecare…

Dar să luăm un duș rece cu realitate, direct de la sursă. Iar sursa cea mai bună este site-ul EXIM, banca de import-export a SUA, care, în legătură cu această frumoasă fantasmă românească, spune așa: „Under the MOU, EXIM and Romania agree to explore and identify options to potentially use EXIM financing in a total aggregate amount of up to $7 billion, and to identify areas to work together to promote business development opportunities, particularly in the energy and infrastructure industries”.

Traducere: SUA, prin banca sa, EXIM, este dispusă să finanțeze România – adică să o împrumute, cu dobândă, nu să-i dea! – în limita a 7 miliarde USD, dacă și numai dacă România cumpără produse și servicii americane, cu prioritate în domeniul energiei. Banii nu au fost și nu vor fi „dați” României și americanii nu vor „face” nimic în România. România se va împrumuta de la banca americană și va vira direct banii companiilor americane care vor executa lucrările. Niciun dolar nu va trece măcar prin țara noastră, politicienii români nu vor atinge decât șpăgi, cum sunt obișnuiți. Iar americanii visează și ei, foarte probabil, să reitereze aici un nou Bechtel, corporație care a „făcut” Autostrada Transilvania, adică a construit 53 de kilometri de autostradă încasând pentru asta nu mai puțin de 2 miliarde de dolari. Ce mare CEO al unei corporații americane n-ar vrea să fie hoțul care să întâlnească un asemenea prost, cum a fost statul român?!

De ce face SUA un asemenea gest de „caritate”, cum crede acest Caramitru „filooocidental” dezinhibat și zburdalnic? Pentru că economia americană s-a contractat pe perioada pandemiei, a cunoscut o cădere de peste 30%, și duce o mare lipsă de finanțare. Băncile au bani (mereu au avut și vor avea, pentru că îi fac din nimic!), dar nu au cui să-i dea, cu dobânzi „corespunzătoare”, deoarece investitorul american, în aceste vremuri atât de tulburi, este extrem de prudent, pentru că nu-i prost, nici naiv. Și atunci statul american apelează la „partenerii strategici” pentru a-și finanța, prin intermediul lor, propria economie, propriile companii. Ați prins șpilul? Bagă la înaintare credulii din est pentru a le mai mișca puțin finanța și economia.

Nu-i niciun cadou aici, cum vă spune exaltatul ăsta mic al lui Caramitru, actorul și ministru. Neam! E gândire pragmatică care în practică se va finaliza, foarte probabil, cu o altă țeapă, după ce politicienii români de la putere vor fi unși și se vor umple de comisioane!

Prin urmare, nu e deloc cum a scris aproape întreaga presă românească, și nu numai acest cretinel. În cazul cel mai fericit (dar cel mai fericit!) România va avea această autostradă, după ani și ani, dar nu va fi „făcută” de americani și dăruită nouă, cum spun propagandiștii entuziaști, ci va da de lucru și va umple conturile companiilor americane și va fi plătită cu vârf și îndesat din banii noștri, miliarde de dolari, pe care România îi va rambursa, cu dobânzile aferente, către băncile americane. Bănci private americane, pentru că trebuie să vă fie cunoscut că echivalenta Băncii Naționale a României din SUA, Federal Reserve, nu este o bancă a statului, o „bancă națională”, ci un consorțiu al băncilor private care împreună stabilesc politica monetară a SUA și nu numai.

Deci, puteți visa cu acest Caramitru afectat, e frumos cât durează, dar mai bine vă informați bine și vă treziți la realitate, pentru a trăi în prezent și cu picioarele pe pământ. Nu ne „dă” și nu ne „face” nimeni nimic! De ce nu a avut Moldova o autostradă până acum? Pentru că interesele Occidentului nu au fost în sensul ăsta! De ce ar putea avea acum? Pentru că americanii se gândesc, într-adevăr, să facă un coridor în jurul Rusiei. Interesele dictează totul!… Așa că, cum ar spune, „prietenii” și „partenerii” noștri americani: „Wake up, folks!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.