Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad: Expoziția „Artes Mechanicae”

Muzeul „Vasile Pârvan” și Consiliul Judetean Vaslui are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției „Artes Mechanicae„, semnată de artistul bucureștean Răzvan DRAGOȘ PETRIȘOR. Artistul este unul cunoscut la Bârlad, fiind de ani de zile implicat în organizarea Bienalelor N. N. Tonitza. De numele său se leagă realizarea cataloagelor bienalelor, dar și obținerea, cu prilejul ediției a II a, din anul 2018 a premiului pentru tineret.


Expoziția prezintă o selecție de peste 40 de lucrări de grafică, realizate în ultimii ani, ilustrând necontenita cercetare creatoare a artistului. Vizitatorii pot descoperi în demersul artistic o continuare a seriei de lucrări „Artes mechanicae”, inițiată încă din anii studenției. Tema aleasă presupune, fără îndoială, o cercetare amănunțită asupra conceptului de mecanism în artele vizuale transpus în tehnicile și manierele gravurii, cu predilecție spre tridimensionalitate. Această serie de lucrări, din punct de vedere conceptual, reprezintă viziunea proprie asupra mecanizării, unde construcția elementelor antropomorfe înfățișează realitatea pe care o percepem cu toții, o realitate în care omul a ajuns dependent de tehnologie si de folosirea acesteia în viața de zi cu zi.

După cum afirma artistul „mecanismele caracterizează un alt ciclu de evoluție al omului, și au fost inventate pentru a ne face viața mai comodă. Fiind rezultatul creației noastre, mecanismele sunt dovada inteligenței omului, prin intermediul căreia acesta reușește să se redescopere. Asemenea unui aparat mecanic care a pornit de la o idee și noi ca ființe am evoluat de la o simplă celulă, care, precum termenul „Artes mechanicae” ce capătă mai multe sensuri, s-a dezvoltat și a dat naștere tuturor formelor de viață de pe Pământ. Precum mecanismul, corpul nostru acționează ca un motor complex care ne permite sa executăm toate mișcările la care ne gândim”.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă 22 iunie, 2024, ora 11.00 la Muzeul Colecțiilor, Casa Sturdza, str. Vasile Pârvan nr. 4.

            Prezintă Conf. univ. dr. Zuzu Caratănase

Adresele la care se pot obținute informații privitoare la eveniment.

email:muzeuparvan@gmail.com

http://www.muzeulparvan.ro/  

http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan

https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.