Strategii ale Primăriei municipiului Vaslui: parcurile și spațiile verzi, prioritare, parcări sau reabilitarea blocurilor, pe ultimele locuri  

Consilierii municipali vasluieni au fost chemați în ședință ordinară pentru a discuta și aproba actualizarea unei strategii și a unui studiu în vederea accesării de fonduri nerambursabile prin Programul Regional NE 2021 – 2027. Conform Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană revizuită și actualizată, municipalitatea pune în continuare pe primul loc parcurile și spațiile verzi, aflate pe primele poziții ale listei de proiecte prioritare, alături de reabilitarea unităților de învățământ și modernizarea transportului de călători. În schimb, așa cum a observat Ionel Sandu, candidatul AUR la alegerile pentru Primăria Vaslui, reabilitarea în vederea creșterii eficienței energetice a blocurilor de locuințe nu prea este în atenția actualei conduceri municipale, deși există fonduri nerambursabile guvernamentale disponibile în acest sens.

Municipiul Vaslui este unul dintre municipiile reședință de județ care poate beneficia de o alocare predefinită în valoare totală de 62,6 milioane de euro, distribuită pe 5 dintre prioritățile Programului regional NE 2021 – 2027. Pentru a beneficia de această finanțare, trebuie ca, până la sfârșitul acestei luni, să fie actualizate Strategia Integrată de Dezvoltare a Municipiului Vaslui pentru perioada 2021 – 2027, document care conține și lista proiectelor prioritare propuse spre finanțare prin PR Nord Est 2021 – 2027, și Studiul pentru stabilirea și delimitarea zonelor de regenerare urbană din municipiul Vaslui.

Studiul respectiv este axat strict pe realizarea de noi spații verzi, respectiv o grădină botanică și o zonă de agrement pe terenul fostei unități militare și o altă zonă de agrement, cu traseu de bob, sanie de vară și amfiteatru în aer liber ce ar urma să fie amplasată pe dealul Bahnari. Cât privește Strategia Integrată de Dezvoltare, aceasta are drept priorități, pe lângă reabilitarea mai multor unități de învățământ și modernizarea în continuare a transportului urban în comun de călători, mai multe proiecte care vizează tot dezvoltarea sau modernizarea de parcuri și spații verzi. În schimb, alte proiecte care i-ar interesa pe locuitorii orașului: crearea unui centru de monitorizare a traficului, piste pentru biciclete, sistem de parcaje de tip Park&Ride la principalele intrări în municipiu, ori creșterea eficienței energetice prin reabilitarea blocurilor din oraș, se află undeva la coada Listei proiectelor prioritare propuse spre finanțare din PR Nord-Est 2021-2027.

Acest lucru a fost observat și de Ionel Sandu, candidatul propus de Alianța pentru Unirea Românilor la funcția de primar al municipiului Vaslui, care, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că: „Am să vă vorbesc în calitate de cetățean al Vasluiului, de antreprenor și de posibil candidat pentru primar din partea AUR. Din calitate de cetățean, sunt nemulțumit, iar în calitate de antreprenor sunt și mai nemulțumit. Am să vă spun și de ce: În 2022, domnul ministru al Mediului a lansat un Program numit ”Valul Renovării”, unde au fost invitați toți primarii să prezinte programe cu anveloparea blocurilor. Ce credeți că s-a întâmplat la Vaslui? Nimic! Nu avem nici un bloc sau vreo clădire publică care să fie reabilitată sau anvelopată prin PNRR sau prin fondurile nerambursabile puse la dispoziție de Ministerul Dezvoltării ori de cel al Mediului. Primul oraș din țară la atragerea de astfel de fonduri este Oraviță, apoi Comănești de Bacău și Petrila, județul Hunedoara. Pentru finanțare de proiecte care presupun creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, cu anvelopare exterioară, realizarea de acoperișuri și geamuri termopan, au fost puse la dispoziție nu mai puțin de 2,82 miliarde de euro. Primăria Vaslui nu a reușit să acceseze niciun cent, nici măcar nu au întocmit sau depus astfel de proiecte pentru anveloparea cenușiilor blocuri din oraș! Avem un oraș cu un aspect de azbest și nimeni nu face nimic!”, este nemulțumit candidatul AUR Ionel Sandu.

Acesta a continuat: „S-au întâmplat lucruri bune în Vaslui pe perioada mandatelor primarului Pavel, dar nu este suficient doar să facem curățenie și spații verzi, lucruri la care actualul primar le-a învățat pe când era director la Goscom, mai trebuie și altceva: surse de venit pentru cetățeni, condiții de trai mai bune… Prin Valul Renovării, care presupune o cofinanțare ZERO din partea bugetului local, se puteau rezolva actualele probleme ale celor care locuiesc în blocurile vechi. La noi, e liniște deplină, din vina primăriei, a șefilor de departamente care nu-i fac treaba ori a strategiei primarului, suferă locuitorii orașului, sufer eu, ca și comerciant, suferă firmele de construcții care ar putea avea astfel activitate și ar angaja mai mult personal…”.

„Repet, e foarte bine ce a reușit să facă primarul Vasile Pavel, dar nu e suficient! Trebuie sprijiniți anteprenorii locali și face locuri de muncă, pentru a nu ne plimba printre lalele cu burta goală. Ca anteprenor, am învățat să chibuiesc banii, am învățat să pregătesc proiecte de viitor, și, văzând situația din orașul meu, am decis să intru în această luptă politică! Împreună cu echipa AUR voi găsi soluții și vom duce orașul la un alt nivel de bunăstare și civilizație”, a mai declarat condidatul AUR Ionel Sandu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.