Inspecția Muncii: 128 de controale efectuate în februarie, 40 de angajatori sancționați, 20 de persoane care prestau muncă nedeclarată

În îndeplinirea obiectivelor prevăzute de Legea nr. 108/1999, republicata – Legea pentru înfiintarea si organizarea Inspectiei Muncii,  inspectorii de muncă au  desfăşurat în luna februarie 2024 activităţi specifice urmărind respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii.
Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Vaslui, în activitatea de control:

În domeniul relaţiilor de muncă:

În luna februarie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 128 controale care au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În urma verificărilor au fost sancționați 40 angajatori, fiind aplicate 58 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor în luna februarie este 470.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 199 de măsuri de intrare în legalitate.

În luna februarie au fost sancţionati pentru muncă nedeclarată, un numar de 10 angajatori fiind identificate 20 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru muncă nedeclarată în luna februarie fiind de 400.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

In luna februarie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 62 angajatori.

In urma vizitelor de inspecţie efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă, în luna februarie au fost constatate 85 neconformităţi.

Pentru neregulile constatate au fost sanctionaţi un număr de 37 angajatori, fiind aplicate 88 sancţiuni contravenţionale.

In luna februarie 2024 au fost comunicate de angajatori, un număr de 9 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor.

În perioada 01 – 29.02.2024, la nivelul Inspecției Muncii și al inspectoratelor teritoriale de muncă s-a desfășurat Campania Națională de promovare a negocierii colective în
întreprinderile mici și mijlocii. Acțiunea a avut în vedere informarea angajaților/lucrătorilor și angajatorilor cu privire la obiectul negocierii colective, participarea și reprezentarea părților în negocierea colectivă, procedura de negociere și efectele contractelor colective de muncă, precum și principalele beneficii ale negocierii colective, întrucât încheierea contractului colectiv de muncă are ca scop promovarea unor relații de muncă echitabile care să asigure securitatea socială a salariaților, ceea ce poate să prevină și să limiteze conflictele de muncă.

In cadrul campaniei, în judeţul Vaslui au avut loc 54 de acţiuni de promovare şi control, au fost vizaţi 85 de angajatori, respectiv 2864 de angajaţi, fiind înregistrate în această perioadă un numar de 13 contracte colective de muncă.

”Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ceconstituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta.”- Gheorghe Chirvase, ITM Vaslui

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.