Peste 1.150 de elevi din municipiul Vaslui vor primi masă caldă încă din martie

Consilierii municipali vasluieni au aprobat participarea municipalității în vederea acordării de suport alimentar constând într-o masă caldă în regim de catering pentru peste 1.150 de elevi de la Școala Gimnazială ,,Alexandru Ioan Cuza” Vaslui și Colegiul Economic ,,Anghel Rugină” Vaslui. Este vorba de Programul Național „Masă Sănătoasă”, finanțat de la bugetul de stat, costul doar pentru aceste două unități de învățământ  depășind 2,3 milioane lei pentru acest an.  

La sfârșitul lui februarie, Guvernul României aproba o Hotărâre privind repartizarea pe unităţi / subdiviziuni administrativ-teritoriale şi pe unități de învățământ a sumei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2024, pentru finanţarea Programului Naţional „Masă Sănătoasă”. Între cele 1.223 de unități școlare ai căror elevi vor beneficia gratuit de o masă caldă sau un pachet alimentar în fiecare zi de curs se numără și 24 de școli și 3 licee vasluiene. Deja, actul normativ a intrat în vigoare, fiind aprobate și fondurile aferente, care vor intra în conturile primăriilor în a căror subordine se află unitățile școlare respective. Până ca elevii beneficiari să primească masa caldă, mai trebuie însă ca și consiliile locale să aprobe Hotărâri în acest sens, ulterior urmând a fi organizate licitații pentru desemnarea furnizorilor de produse, pentru unitățile care au cantine proprii, sau de catering, pentru restul.

La doar câteva zile de la aprobarea Hotărârii de Guvern, municipalitatea vasluiană se grăbește în implementarea ei, astfel că a fost convocată o ședință extraordinară a Consiliului Local având ca principale puncte pe ordinea de zi Hotărârile privind stabilirea tipului de suport alimentar pentru preșcolarii și elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui și pentru elevii Colegiului Economic „Anghel Rugină” Vaslui, în cadrul Programului Național „Masă sănătoasă”, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor, pentru anul 2024.

Se dorește astfel organizarea cât mai degrabă a procedurii de achiziții publice în vederea asigurării de masă caldă pentru cei 812 liceeni de la Colegiul Economic „Anghel Rugină” și cei 347 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”.

Dacă planurile municipalității se convingă, cei peste 1.150 de elevi vor beneficia de o masă caldă în regim de catering măcar 10 zile încă din această lună.

Conform informațiilor prezentate de conducerile celor două școli și a structurii anilor școlari 2023 – 2024 și 2024 – 205 aprobate de Ministerul educației, în total, elevii vasluieni, la fel ca și restul celor din cele 25 de unități școlare vasluiene prinse în acest program, în total circa 25 de mii de elevi, vor beneficia de o masă caldă pe decursul a circa 136 de școală. Doar pentru elevii de la cele două unități din municipiul Vaslui, costul acestor mese calde, calculat la 15 lei/elev/zi, asigurate pe parcursul anului 2024 se ridică la peste 2,3 milioane lei.

Celelalte unități școlare vasluiene incluse în acest an în Programul Național „Masă Sănătoasă” sunt Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” Fălciu, Liceul Tehnologic ,,Ghenuță Coman” Murgeni, Școala Gimnazială ,,Anastasie Panu” Huși, Școala Gimnazială ,,Teodor Juncu” Băcești, Școala Gimnazială ,,Ion Murgeanu ” Zorleni, Scoala Gimnazială Nr 1 Bogdana, Școala Gimnazială Nr 1 Cepești, Școala Gimnazială „Profesor Ioan Dănilă„ Ghermănești, Școala Gimnazială „Sfântul Andrei” Tăcuta, Școala Gimnazială Nr 1 Văleni, Școala Gimnazială Nr. 1 Voinești, Școala Gimnazială Nr. 1 Iana, Școala Gimnazială ,,Horia Stamatin” Bogdănești, Școala Gimnazială ,,George C. Dragu” Coroiești, Școala Gimnazială ,,Anastasie Fătu”Berezeni, Școala Gimnazială Nr. 1.Alexandru Vlahuță, Școala Gimnazială Nr. 1 Gherghești, Școala Gimnazială „Constantin Rotaru” Târzii, Școala Gimnazială „Ion Creangă” Huși, Școala Gimnazială Nr. 1 Crețestii de Sus, Școala Gimnazială Nr. 1 Băcani, Școala Gimnazială „Mihai David” Negrești, Școala Gimnazială Nr. 1 Stănilești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sălceni și Școala Gimnazială ,,C. Asiminei” Duda-Epureni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.