Raisa Enachi susţine drepturile femeii de la tribuna Parlamentului

Suntem în săptămâna dedicată Femeii şi, în acest context, trebuie menţionată activitatea unei doamne a politicii vasluiene, deputata Raisa Enachi care, de la tribuna Parlamentului României, a ridicat în dese rânduri problematica drepturilor femeii, a familiei şi a copiilor. Între cele 54 de luări de cuvânt  ale preşedintei Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, făcute în decursul acestui mandat, se distinge un mesaj cu prilejul Zilei internaţionale a eliminării violenţei împotriva femeilor.

Anul trecut, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, deputata Raisa Enachi, preşedinte a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, a demarat o campanie pentru eliminarea violenţelor în rândul femeilor, în special, din mediul rural şi de sensibilizare a autorităţilor publice în acest sens. Cu acest prilej, deputata vasluiancă, a ţinut, la sfârşitul anului trecut, un discurs în şedinţa din plen a Camerei Deputaţilor

„Bună ziua!

Astăzi doresc să atrag atenţia asupra perioadei de 25 noiembrie – 10 decembrie, care este dedicată luptei împotriva violenţei asupra femeilor.

Stimaţi colegi,

În această perioadă, este imperativ să conştientizăm o realitate gravă ce afectează nu doar comunităţile noastre, ci întreaga umanitate. Pe 25 noiembrie, s-a marcat Ziua internaţională a luptei împotriva violenţei asupra femeilor, o zi ce descrie o luptă care se întinde pe sute de ani, perioade în care femeile erau lipsite de drepturi fundamentale şi nici nu aveau acces la protecţie. Această dată nu este doar un simplu punct pe calendar, ci aminteşte de curajoasele surori Mirabal, simboluri ale combaterii violenţei domestice, fiind chemaţi la acţiune, la schimbarea perspectivelor şi la solidaritate împotriva acestei nedreptăţi.

Femeile din întreaga lume se confruntă zilnic cu diverse forme de violenţă, de la agresiune fizică, violenţă domestică, până la hărţuire. Aceste manifestări reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului, având cauze complexe, de la educaţie deficitară şi perpetuarea modelelor familiale toxice, până la dorinţa de control şi dominare.

Cifrele alarmante din România, unde femeile reprezintă cea mai mare parte din cazurile de violenţă fizică în familie, indică o problemă ce nu poate fi ignorată. Aceasta nu este doar o chestiune particulară, ci afectează întreaga societate şi necesită acţiune imediată şi susţinută atât la nivel legislativ, cât şi social.

Victimele violenţei domestice merită acces la sprijin şi protecţie. Adăposturile subvenţionate de stat sunt insuficiente, iar plângerile adresate autorităţilor sunt adesea ignorate. Reînfiinţarea şi consolidarea instituţiilor specializate, revizuirea legislaţiei pentru a oferi un cadru solid de protecţie şi siguranţă acestor femei să fie garantată.

Educaţia şi conştientizarea joacă un rol esenţial în abordarea acestei probleme. Implicarea psihologilor în şcoli şi iniţiativele instituţionale pot aduce schimbări semnificative în mentalităţi şi pot preveni actele de violenţă. De asemenea, implicarea bărbaţilor în campanii de conştientizare şi sprijinul mass-mediei sunt cruciale în crearea unei culturi în care violenţa nu este tolerată şi este public condamnată.

În calitate de preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, este de datoria mea să fiu glasul celor ce nu pot să se facă auziţi să fiu protecţia celor ce se sunt vulnerabili şi să fiu susţinerea celor ce trăiesc într-un climat de frică şi abuz. Lupta împotriva violenţei domestice nu este doar un deziderat moral sau politic, ci o responsabilitate morală profundă.

Este crucial să recunoaştem că violenţa domestică nu cunoaşte bariere culturale, sociale sau economice. Ea afectează oamenii, indiferent de vârstă, rasă sau statut socioeconomic. Aceasta nu poate fi trecută cu vederea sub nicio formă sau pretext. 

Este imperios necesar ca toţi aleşii locali şi regionali să se implice activ în această luptă, transformând-o într-un angajament personal şi politic. Numai prin unirea forţelor şi acţiuni concrete putem face progrese reale în stoparea violenţei domestice şi asigurarea unui viitor în care fiecare femeie să se simtă în siguranţă şi respectată.

Progresele în conştientizarea şi abordarea acestei probleme sunt evidente, dar nu ne putem complace în aceste realizări parţiale. Numărul victimelor rămâne încă prea mare. Femeile, fetele sunt afectate de această formă de abuz care distruge nu doar vieţile individuale, ci şi întregi familii şi comunităţi. Trebuie să lucrăm împreună cu instituţiile guvernamentale şi societatea civilă pentru a dezvolta şi implementa politici şi programe care să ofere sprijin victimelor, să pedepsească agresorii şi să educe generaţiile viitoare despre relaţii sănătoase şi respect reciproc.

Haideţi să consolidăm legăturile şi să creăm sinergii între organizaţiile noastre! Fiecare acţiune contează, fiecare discurs, fiecare lege adoptată, fiecare resursă alocată pentru această cauză poate face diferenţa între un viitor în siguranţă şi unul plin de teamă şi durere.

Dragi colegi, să nu uităm că avem ocazia şi privilegiul de a fi vocea celor ce suferă în tăcere, să fim schimbarea pe care o dorim în lume şi să ne angajăm ferm să eradicăm violenţa domestică din rădăcinile sale, să transformăm această perioadă de comemorare într-una de acţiune concretă şi transformare socială.

Haideţi să fim catalizatorii unui viitor în care toţi oamenii să trăiască în siguranţă, respect şi egalitate! Haideţi să dăm un exemplu pentru generaţiile viitoare, prin angajamentul nostru ferm pentru o lume fără violenţă domestică!

În încheiere, subliniez că această luptă nu este doar a noastră, ci a întregii societăţi. Prin educaţie, legislaţie şi acţiune colectivă, putem schimba perspectiva asupra violenţei domestice şi să creăm un mediu în care demnitatea şi siguranţa fiecărei femei sunt ocrotite şi respectate.

Am convingerea că prin eforturile noastre unite vom transforma această perioadă de comemorare într-un moment de schimbare reală. Să ne angajăm să fim agenţii transformării, să fim susţinătorii celor vulnerabili şi să construim un viitor în care violenţa domestică să devină o amintire dureroasă, nu o realitate înfricoşătoare!

Nu este suficientă o singură zi pentru a învinge în faţa acestei lupte, dar vă asigur că voi lupta ca făptuitorii acestor acţiuni să aibă parte de toleranţă zero în faţa legii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.