Plățile subvențiilor către fermieri, în grafic. APIA pregătește Campania de depunere a cererilor 2024

Aproape 93% dintre fermierii vasluieni care au depus cereri de subvenții agricole anul trecut la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui și-au primit deja banii, mult înaintea termenului limită, 30 iunie. Deja APIA pregătește noua Campanie de depunere a cererilor de subvenții, care ar trebui să debuteze în primele zile ale lunii martie, organizând întâlniri cu fermierii în fiecare comună.

Directorul executiv al Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui, Răzvan Arteni, a prezentat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural desfășurată zilele trecute, situația la zi a plăților către beneficiarii de sprijin financiar în agriculturăpentru anul 2023, în județ. Conform datelor prezentate, 14.724 de fermieri, din totalul celor 15.939 fermieri vasluieni care au depus cereri în cadrul Campaniei 2023, și-au primit integral banii aferenți subvențiilor la care au dreptul. Suma totală autorizată la plată de către APIA la nivelul județului Vaslui a fost de 26.122.457 euro, din care 13.755.389 euro reprezintă avasuri din subvenții, plătite la sfârșitul anului trecut, iar 12.367.068 euro, suma totală autorizată la plata finală. Cererile depuse de către restul fermierilor care încă nu au fost autorizate la plată sunt în plin proces de verificare, iar aceștia își vor primi și ei subvențiile la care au dreptul până cel târziu în luna iunie a acestui an.

În paralel cu autorizarea la plată, APIA pregătește noua Campanie de primire a cererilor unice de plată pe suprafață, care, teoretic, ar trebui să înceapă pe 1 martie. Deja, încă din luna ianuarie, au fost organizate în teritoriu ședinte de informare a fermierilor, la care au participat echipe mixte formate din specialiști APIA, AFIR și ai Direcției Agricole Județene Vaslui.

„În afara acestor întâlniri, APIA are propriul său program, în fiecare an, înainte de începerea campaniei de primire a cererilor unice pe suprafață, organizăm întâlniri cu fermierii în toate UAT-urile județului Vaslui, unde, cu ajutorul conducerii

locale, desfășurăm activiăți de informare a fermierilor arondați centrelor locale APIA. Aceste instruiri sunt efectuate de către angajații APIA ai centrului local la care este arondată comuna respectivă, iar la nivelul fiecărei primării există echipe formate din angajați de acolo, care pot da informații fermierilor și-i pot îndruma la depunerea cererilor. De asemenea, fiecare UAT are desemnat un consilier APIA care ține legătura permanent și în mod direct, fizic ori prin telefon sau e-mail, cu titularul de cerere de la momentul depunerii cererii până la aprobarea la plată a acesteia”, a explicat directorul APIA, Răzvan Arteni.

De ocamdată, nu se știe exact data la care va demara Campania 2024 de primire a cererilor unice de plată, însă pregătirile deja au început. Astfel, cel mai probabil din 25 februarie, fermierii vor avea cel mai probabil la dispoziție aplicația IPA Online, pentru a-și identifica parcelele agricole pe care le cultivă și a digitiza suprafețele, în vederea depunerii cererilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.