Prime pentru tinerii care se angajează

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale acordă, prin Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, stimulente tinerilor care se angajează. Este vorba de prime de activare, pentru tinerii șomeri neindemnizați, prime de inserție, pentru absolvenții din evidențele AJOFM, respectiv de prime de mobilitate, pentru cei care-și găsesc loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a anunțat vineri, 16 februarie 2024, că va acorda, și în 2024, stimulente tinerilor care se angajează. Conform sursei citate, stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi care îşi găsesc un loc de muncă, iar sumele ajung și la 12.500 lei, în cazul tinerilor care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă. „Integrarea tinerilor pe piața muncii este un obiectiv major. De aceea avem măsuri concrete de sprijin în acest sens. Ne dorim ca tinerii să se formeze, să muncească și să aducă plus-valoare pentru ei și pentru societate aici, acasă. În egală măsură ne dorim să revină în țară cât mai mulți dintre tinerii români plecați la muncă peste hotare. Asigurăm și servicii de consiliere profesională și de profilare, de formare profesională, dar și de evaluare și recunoaștere a competențelor profesionale obținute”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministru al Muncii și Solidarității Sociale.

Conform acesteia, tinerii șomeri neindemnizați care își găsesc un loc de muncă vor primi o primă de activare în valoare de 1.000 lei pentru angajare, timp de mininimum 3 luni. La fel, absolvenții din evidențele ANOFM care își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire pot beneficia de prime de inserție, în valoare de 1.794 de lei. Această primă de inserție se acordă jumătate la angajare, jumătate după 12 luni.

Pentru tinerii din regiunile în care nu sunt prea multe oportunități de carieră profesională, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă acordă prime de mobilitate,în cazul în care aceștia și-au găsit un loc de muncă în alte localități decât cea de domiciliu. Astfel, tinerii care se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu pot beneficia de o primă de încadrare în valoare de maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru a putea face naveta. În cazul tinerilor care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu, aceștia pot beneficia de o primă de instalare de 12.500 lei sau o primă de relocare de 900 lei/lună, timp de 36 luni. „Această primă de relocare se acordă pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de dimiciliu. Informații suplimentare pot fi obținute la Agențiile Județene pentru Ocupare și Formare Profesională (AJOFM)”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Ministerului Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.