Primăria Vaslui acordă subvenții pentru îngrijirea la domiciliu a celor în nevoie

Și în acest an, Primăria municipiului Vaslui va acorda subvenții asociațiilor, fundațiilor și cultelor recunoscute în România, acreditate ca furnizori de servicii sociale, care înființează și administrează unități de asistență socială pe raza municipiului. Este vorba de subvenții acordate de la bugetul local pentru furnizorii de servicii serviciile sociale de tipul centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți sau de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor ori persoane cu dizabilități. Pe raza municipiului sunt doar doi furnizori de servicii de medicale și de îngrijire la domiciliu, pe lângă Serviciul Social al municipalității, iar cererea depășește posibilitățile acestora.

Problemele persoanelor, în general în vârstă sau cu diverse dizabilități, care fie nu au pe nimeni care să aibă grijă de ei în activitățile cotidiene, inclusiv în ceea ce privește tratamentul medical de bază, fie membrii familiei sau aparținătorii nu vor sau nu pot să aibă grijă de ei, este acută, în general, în județul Vaslui. Anul trecut, existau doar 6 furnizori de servicii medicale la domiciliu, din care 3 aveau contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (C.J.A.S.)Vaslui și 3 furnizori fără contract cu C.J.A.S. Vaslui. La Bârlad și Vaslui, erau câte doi furnizori de asfel de serviciii, iar la Huși și Negrești câte un singur funizor.

Cât privește serviciile de îngrijire la domiciliu, doar direcțiile sociale ale primăriilor sau Direcția Generală de Asistență Scocială și pentru Protecția Copilului fac acest lucru, însă cu un număr relativ mic de angajați, care nu acoperă în nici un caz nevoile sau cererea de astfel de servicii.

În aceste condiții, municipalitatea vasluiană caută soluții, astfel că, la începutul acestei luni, consilierii municipali vasluieni au votat în unanimitate Hotărârea Consiliului Local Vaslui nr. 13/08.02.2024 privind aprobarea procedurii de finanțare și în anul 2024 de la bugetul local al Municipiului Vaslui, în baza Legii nr. 34/1998, cu modificările și completările ulterioare, a asociațiilor, fundațiilor și cultelor recunoscute în România, acreditate ca furnizori de servicii sociale, care înființează și administrează unități de asistență socială pe raza municipiului Vaslui.

Este vorba de acordarea unui ajutor acordat entităților acreditate – furnizori de servicii serviciile sociale de tipul Centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți sau de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor ori persoane cu dizabilități care solicită subvenții pentru completarea resurselor financiare proprii, primăria alocând în acest scop o contribuție financiară de minim 5% din veniturile proprii.

Nivelul mediu lunar al subvenției care se acordă de la local al municipiului Vaslui pentru o persoană asistată este de 800 de lei/persoană, pentru serviciile sociale de tip centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți; 700 de lei/persoană, pentru serviciile sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice grad de dependență IIA, IIB, IIC și pentru care urmează a fi prestate 10 – 19 ore/săptămână; respectiv 600 de lei/persoană, pentru serviciile sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice grad de dependență IIIA, pentru care îngrijirea la domixiliu se acordă mai puțin de 10 ore/săptămână.

Termenul limită de depunere sau transmitere a documentației de solicitare a subvenției de la bugetul local al municipiului Vaslui, pentru anul 2024, este 4 martie 2024, ora 14.00. După ce comisiile de evaluare si selecționare din cadrul primăriei vor evalua și selecționa asociațiile, fundațiile sau cultele solicitante de subvenții și vor fi soluționate și eventualele contestații, rezultatele finale și lista beneficiarilor de astfel de subvenții va fi publicată pe 19 martie 2024.

Mai multe informații cu privire la condițiile de participare la selecție, inclusiv în ceea ce privește eligibilitatea solicitanților, actele necesare ori modalitatea de depunere a cererilor sunt disponibile pe site-ul Primăriei municipiului Vaslui: primariavs.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.